Kahramanmaraş Andırın Orman İşletme Müdürlüğü'nde toplum yararına program kapsamında çalıştırılan iş gücünün sosyo ekonomik açıdan analizi
The socio-economic analysis of working force with regard to public based working program in the State Forest Directorate of Kahramanmaraş-Andırın
  1. Tez No: 456500
  2. Yazar: KEVSER CİNKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İŞKUR, TYP, Orman İşletmesi, İşsizlik, İstihdam, TEA, PBWP, Forest Enterprise, Unemployment, Employment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Türkiye'de işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla Türkiye'de İŞKUR tarafından 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanan programlardan en önemlisi Toplum Yararına Programıdır(TYP). Bu araştırmada Kahramanmaraş Andırın Devlet Orman İşletme Müdürlüğü'nde istihdamı geliştirmek ve ormancılık hizmetlerinde çalıştırılmak üzere 2015 yılında tahsis edilen TYP işçilerinin çalışma koşulları, üretkenlikleri, ülke ve yöre ekonomisine katkıları ile işletme müdürlüğü ölçeğindeki sorunları ile iş ve işlemleri sosyo-ekonomik analiz boyutunda ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, TYP işçilerinin çalışma koşulları, işçilerin problemleri, aile durumlar, sağlık koşulları, hangi konularda bilgileri olup olmadığı ve buna göre işlendirilmeleri, eğitim durumları, iş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve eğitimleri, ilk yardım eğitimi iş hekimi tarından verilen sağlık eğitimleri ile iş gücü verimliliği gelir düzeyi ve orman işletmesine olan katkıları araştırılmıştır. Bu amaçla, 2015 yılında Kahramanmaraş Andırın Orman İşletme Müdürlüğü'ne verilen kontenjan 245 işçi olup belge eksikliği nedeniyle, sağlık koşullarının ve iş alım şartlarının uymaması nedeniyle işe girişi yapılan işçi sayısı 220 kişidir. Bu işçiler ilk aylarda 220 kişi olarak işe başlamıştır. Daha sonra sağlık nedeniyle iş niteliğinin işçiye ağır gelmesi ile işten kendi istekleri doğrultusunda ayrılmışlardır. Yerlerine yedek listedeki işçiler değerlendirilmiştir. Aktif olarak çalışan işçilerin bir kısmı orman deposunda, fidan dikiminde, YARDOP sahalarındaki fidanların ot alma, çapa, sulama, budamasında ve ormandaki diğer işlerde çalıştırılmak üzere görevlendirilmiştir. TYP işçilerinin yöre ekonomisine katkılarını ölçmek üzere konunun sosyo-ekonomik boyutlarını içeren anketlerin SPSS programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmesi ve sonuçlarının yorumlanması ile tez çalışmasının özgün değeri yükseltilmeye çalışılmıştır.Bu çalışmada TYP işçilerinin çalışma performans ve verimliliklerini ölçmek üzere işgücü birim zaman analizleri yürütülerek, gerek işçiler ve gerekse işveren devlet orman işletme müdürlüğü yöneticilerine yönelik 10'ar sorudan oluşan iki ayrı ankette yürütülmüş ve bu kapsamda yaşanan sorunlar ve öneriler üzerinde irdelemeler ayrıca yapılmıştır. Türkiye açısından yeni bir istihdam yaratma konusu olan TYP'lerin orman işletmeleri açısından da iş gücü temini yönüyle önemli ve yararlı olduğu kaçınılmazdır, ancak bu işgücü temin ve çalıştırma sisteminin verimliliği, sosyo-ekonomik boyutları, kırsal kalkınma ve refah ilişkilerinin Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesi için ilk kez böyle bir tez çalışması yapılması ve araştırılmış olması son derece orijinal, yararlı ve önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Public Based Working Program (PBWP) was started in Turkey by Turkish Employment Agency (İŞKUR), in 2010. The main objectives of the program are to provide employment opportunities and job skils for those who are unemployed, to help harmonizing employees' working habits and disciplines in labor market and also to create temporarily income generating working fields to the unemployed persons. The benefit of the program is not concerning a particular group, it includes the whole society. In this study, socio-economic dimensions of PBWP employees with regard to their working conditions, productivity, education level, health conditions, family status, occupational health and safety, training on first aid, contribution to regional and national economy and their problems experienced at enterprise scale were investigated in the State Forest Directorate of Kahramanmaraş-Andırın, in 2015. Employee quota designated for the State Forest Directorate of Kahramanmaraş-Andırın is 245 in 2015. Number of employees accepted and registered for the job was 220. Some of the employees willingly left the job due to working conditions and qualifications of the job. Employees who are actively working were employed in various forest operations such as thinning, brashing, pruning, sapling planting, weed clearing, chopping and plant irrigation and fields in forest such as wood storage area,“Rehabilitation of Burnt Forest Areas and Establishment of Fire Resistant Forests Project (YARDOP)”. Two different questionnaires with 10 questions were prepared to ask both PBWP employees and employers. Unemployment is one of the major problems in Turkey. In this study, it was observed that PBWP is a useful program in terms of solving unemployment problems. PBWP is also helpful in providing new job opportunities in forest enterprises and in forestry sector. This research is the first of its kind carried out in Andırın- Kahramanmaraş Province and it also examines productivity and socio-economic aspects of working force in the State Forest Directorate of Kahramanmaraş-Andırın.