Normal ve gestasyonel trofoblastik hasta plasentalarının ve bunların içerdikleri hormonların histolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi.
Histological and immunohistochemical evaluation of normal and gestational trophoblastic diseased placentas and the hormones they include.
  1. Tez No: 229715
  2. Yazar: NEZİHE TÜLÜN BOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel trofoblastik hastalık, hCG, hPL, progesteron, inhibin, aktivin, Gestational trophoblastic diseases, human chorionic gonadotropin, human placental lactogen, progesterone, inhibin, activin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Fertilizasyon sonrası uterusda gelişen yapıya plasenta denir. Plasenta gebeliğin devamı için gerekli hormonları sentezler. Bu hormonlardan olan human koryonik gonadotropin (hCG), human plasental laktojen (hPL), progesteron, inhibin ve aktivin araştırmamızda kullanıldıBu çalışmamızda hormonların normal ve gestasyonel trofoblastik hastalıklarda (komplet mol ve parsiyel mol plasentalarda) ne kadar etkili olduğu bunlar arasında morfolojik ve immünohistokimyasal farklar var mı sorularına cevap arandıNormal plasentaların chorion villus epitel hücreleri (sinsisyotrofoblast ve sitotrofoblast) histolojik olarak düzgün yüzeyler içermekte, immünohistokimyasal olarak da hormon etkilerine cevap vermektedirKomplet mol ve parsiyel mol plasentaların epitel hücreleri düzensiz yüzeyli olup, yer yer kalınlaşma, incelme ve erime gösterirken, bağ dokusu artışı ile de histolojik farklılıklar ortaya koymaktaydı. Ayrıca, hormonların etkisin de yetersiz ve zayıf kalırken sitotrofoblastlarda şişme ve balonlaşma vardırİmmünohistokimyasal boyama; normal, komplet mol ve parsiyel mol plasentalar arasındaki farkları belirlemektedir. Normal plasenta ile mol hidatiformlu plasentalar arasındaki ayırıcı özellikler çocuk sağlığı için önemli olduğunu vurgulamaktadır. Plasentanın erken tanısı tedavi imkanı vereceği ve fetus kayıplarının azalacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The structure that develops in uterus after fertilisation is called placenta. Placentasynthesizes the hormones which are necessary for the continuation of pregnancy. Humanchorionic gonadotropin (hCG), human placental lactogen (hPL), progesterone, inhibin and activin which are among these hormones, were used in our studyWe tried to find out the morphological and immunohistochemal differencs between these hormones and display their effecct on gestatioal trophoblastic diseaases in complet moles and partial mole placentasIn our study, eight cases of partial molar and complete molar pregnancy, and ten cases of normal placenta are enrolled. The difference from the tissues that were stained immunohistochemically with five hormones was introduced. It is found that all of these five hormones were held regularly on the epithelium in the control placenta. Irregularities and poor staining were detected in the epithelial cells of the complete and partial moles. Dilatation in connective tissues of complete mole and partial mole was observed. Bubbling was detected in cytotrophoblast when complete mole was stained immunohistochemically with hCG and hPL. Bubbling was observed also in partial mole during immunohistochemical staining with hCG, hPL and progesterone. When partial mole was stained with hCG and hPL, the decidua cells were also stainedWith these differences between the subjects, we consider they will be helpful in differential diagnosis.