Ankilozan spondilit ile VEGF (Vasküler Endotelial Growth Faktör), IL-6 (İnterlökin-6) gen polimorfizmleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Vascular endothelial growth factor (VEGF) and Interleukin-6 (IL-6) polymorphisms in ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 229768
  2. Yazar: ALTINAY FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TUNCAY DURUÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Vasküler endoteliyal büyüme faktörü, İnterlökin-6, ankilozan spondilit, polimorfizm, Vascular endothelial growth factor, interleukin-6, ankylosing spondylitis, polymorphism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada, VEGF ve IL-6 gen polimorfizmlerinin AS'ye yatkınlıktaki rollerinin araştırılması ile klinik, laboratuar ve radyolojik bulgularla olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Modifiye New York kriterlerine göre AS tanısı alan erişkin hastalar çalışmaya alındı. Sistemik hastalığı olan ve AS dışında başka bir inflamatuvar romatizmal hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Sağlıklı gönüllüler kontrol grubu olarak alındı. Hastaların demografik ve klinik değerlendirmeleri kaydedildi. Olguların periferik kanlarından DNA'ları izole edildi. Özgün primerler ile istenilen bölgeler PCR ile çoğaltıldı. PCR ürünlerine, Nla III (IL-6) ve BsmFI (VEGF) ile enzim kesimi yapıldı. %3'lük jelde yürütülerek UV altında görüntülendiler. IL-6 -174 G/C ve VEGF +405 G/C polimorfizmleri hasta ve kontrol grubunda belirlendi. İstatiksel veri analizi için SPSS 15.0 programı kullanıldı. IL-6 ve VEGF polimorfizmleri hasta ve kontrol grubunda ki-kare testi kullanılarak belirlendi. Tüm fizik muayene ölçümleri ve değerlendirme skalalarının kendi içlerinde karşılaştırılması Mann-Whitney U Testi ve Pearson korelasyon yöntemi kullanılarak yapıldı. Gen polimorfizmleri ile fizik muayene bulgularının ve fonksiyonel değerlendirme skalalarının karşılaştırılması Kruskal-Wallis Testi ile yapıldı. Elde edilen veriler için p0.05).IL-6 polimorfizmine 71 AS ve 74 sağlıklı kontrol olgusunda bakıldı. VEGF polimorfizmine 64 AS ve 63 sağlıklı kontrol olgusunda bakıldı. İncelenen 71 AS'li hastada IL-6 GG genotipi; 19 hastada (%26.8), GC; 38 hastada (%53.5), CC; 14 hastada (%17.9) saptandı. 74 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubunda ise GG genotipi 41 olguda (%55.4), GC genotipi 31 olguda (%41.9), CC genotipi 2 olguda (%2.7) bulundu. 64 hastada bakılan VEGF gen polimorfizminde GG genotipi; 14 hastada (%21.9), GC; 38 hastada (%59.4), CC; 12 hastada (%18.8) saptandı. 63 olgudan oluşan kontrol grubunda ise GG genotipi 23 olguda (%36.5), GC genotipi 34 olguda (%54.0), CC genotipi 6 olguda (%9.5) bulundu. Genotip dağılımları hasta ve kontrol grubunda farklılık göstermedi. Genotip dağılımları ile klinik, laboratuvar ve radyolojik parametreler arasında istatiksel olarak anlamlı olabilecek bağlantı saptanmadıÇalışmamızda IL-6 -174 G/C ve VEGF +405 G/C polimorfizmleri ile AS arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Ancak IL-6 GC genotipi kontrol grubuna göre hasta grubunda %50'nin üzerinde ve aile öyküsü olanlarda ise %60 oranında saptandı. Radyolojik hasar şiddetini gösteren BASRI toplam puanının aile öyküsü bulunan ve GC genotipi saptananlarda 7,9 gibi daha yüksek değerlerde saptandı.Sonuç: IL-6 GC genotipinin kontrol grubuna oranla hasta grubunda ve ayrıca hasta grubu içinde de aile öyküsü olanlarda daha yüksek oranlarda saptanması bu genotipin genetik yatkınlıkta etkili olabileceğini göstermektedir. BASRI toplam puanının da bu genotipte daha yüksek saptanması hastalık şiddetinin öngörülmesinde rolü olabileceğini de düşündürmektedir. AS'de IL-6 -174 G/C ve VEGF +405 G/C polimorfizmlerinin rolünü belirlemede daha güçlü kanıtlar elde etmek için geniş hasta popülasyonlarını içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the roles of polymorphisms of vascular endothelial growth factor (VEGF) and interleukin-6 (IL-6) in susceptibility to ankylosing spondylitis (AS), and assess the relationships with clinical, laboratory and radiological findings.Patients and methods: Adult AS patients diagnosed according to the modified New York criteria were included in the study. Patients with systemic illness or another inflammatory romatologic disease were excluded. Healthy volunteers constituted the control group. The demographic and clinical assessments of the subjects were recorded. DNA?s were isolated from peripheral bloods. Desired locations with specific primers were duplicated with polymerase chain reaction (PCR). Enzyme cuts were carried out to PCR products with NIa III (IL-6) and BsmFI (VEGF). They were executed in 3% gel and monitorized under ultraviolet light. IL-6 -174 G/C and VEGF +405 G/C polymorphisms were determined in the patient and control groups. Statistical analysis were performed by SPSS 15.0. IL-6 and VEGF polymorphisms were determined with chi-square test in the patient and control groups. All physical examination and assessment scales were compared by Mann-Whitney U test with Pearson correlation method. The comparisons of gene polymorphisms with physical examination and functional assessment scales were done with Kruskal-Wallis test. Data were considered as statistically significant at p0.05).IL-6 polymorphisms were analyzed in all patients and controls. However; owing to technical failures, VEGF polymorphisms were analyzed in 63 AS patients and 64 controls. In 71 AS patients, IL-6 genotypes were GG in 19 (26.8%), GC in 38 (53.5%), and CC in 14 (19.7%). In the control group consisting of 74 healthy volunteers, IL-6 genotypes were GG in 41 (55.4%), GC in 31 (41.9%) and CC in 2 (2.7%). In 64 AS patients, VEGF gene polymorphisms were GG in 14 (21.9%), GC in 38 (59.4%) and CC in 12 (18.8%). In the control group of 63 healthy volunteers, genotypes were GG in 23 (36.5%), GC in 34 (54%) and CC in 6 (9.5%). Genotype distributions did not show significant differences among the patient and control groups. Additionally, no significant relationship was found between the genotype distributions and clinical, laboratory and radiological parameters.In this study, no significant relationship was determined between AS and IL -6 -174 G/C and VEGF +405 G/C polymorphisms. Nevertheless, IL-6 GC genotype was more than 50% in the patient group with respect to the controls and 60% with family history. BASRI score revealing the severity of radiologic damage was 7.9 and was higher with family history and GC genotypeConclusions: IL-6 GC genotype was more frequent in the patient group with respect to controls and additionally this frequency was more dense in the patients with family history. These findings reveal that this genotype may influence the susceptibility to the disease. Higher BASRI scores in this genotype also make us consider a possible role in foreseeing the severity of the Disease. Further studies with wider patient populations are needed for more powerful evidences in order to determine the roles of IL-6 -174 G/C and VEGF +405 G/C polymorphisms in ankylosing spondylitis.