Mesanenin ürotelyal karsinomlarında VEGF, MMP-9 VE TSP-1 ifadesinin tümör derece ve evresi ile ilişkisi
The relation of vascular endothelial growth factor (VEGF), matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) and trombospondin-1 (TSP-1) with the grade and stage of the tumor in bladder urothelial carcinoma.
  1. Tez No: 229856
  2. Yazar: GAMZE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YURDANUR SÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane, ürotelyal karsinom, evre, derece, metastaz, anjiogenezis, VEGF, MMP-9, TSP-1, Urinary bladder, urothelial carcinoma, stage, grade, metastasis, angiogenesis, VEGF, MMP-9, TSP-1
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Mesanenin ürotelyal karsinomlarında, anjiyogenik etkili vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9) ile antianjiyogenik etkili trombospondin-1 (TSP-1)'in, tümörün derece ve evresi ile ilişkisini incelemek. Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında 1999-2006 yılları arasında ürotelyal karsinom tanısı almış, 103'ü transüretral rezeksiyon (TUR) ve 28'i radikal sistoprostatektomi olmak üzere toplam 131 olguya ait kesitler retrospektif olarak incelendi. Tümörler, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Üropatoloji Birliği (WHO/ISUP) (2004)'un öngördüğü sınıflamaya göre yeniden sınıflandırılıp, TNM (2002)'ye göre de evrelendirildi. Uygun bloklar seçilerek VEGF, MMP- 9 ve TSP-1 ile immünhistokimyasal çalışma yapıldı. VEGF, MMP-9 ve TSP-1 ifadeleri, tümör hücrelerinde, sitoplazmik boyanma dikkate alınarak değerlendirildi. Tümörlü alanlarda, boyanma yaygınlığı ve boyanma şiddetine göre VEGF, MMP-9 ve TSP-1 ifadesi derecelendirildi. Bulunan derecelerin toplamından elde edilen değerler; 0-2 ise negatif (0), 3 ise hafif (1) , 4 ise orta (2) ve 5-6 ise kuvvetli (3) boyanma olarak skorlandı. Bulgular: Ürotelyal karsinom tanısı alan ve çalışmaya dahil edilen 131 olgunun 30'unda tümör epitelde sınırlı olup papiller tümör (pTa) iken, 35'i lamina propriaya (pT1), 41'i kas tabakasına (pT2), 25'i de yağ dokusuna ve/veya çevre dokulara invazyon (pT3 + pT4) göstermekteydi. Tümörlerin 53'ü düşük dereceli, 78'i ise yüksek dereceliydi. Yüksek dereceli tümörlerde, düşük dereceli tümörlere göre VEGF ve MMP-9 ifadesi artmakta, TSP-1 ifadesi azalmaktadır. Tümörün invazyon derinliği arttıkça, VEGF ve MMP-9 ifadesi artmakta, TSP-1 ifadesi azalmaktadır. Derin tümörlerde yüzeyel tümörlere göre, invazyon yapan tümörlerde yapmamışlara göre VEGF ve MMP-9 ifadesi artmakta, TSP-1 ifadesi azalmaktadır. Derin kas invazyonlu ve yüzeyel kas invazyonlu tümörler arasında ve lenf noduna metastazı olan ile olmayan tümörler arasında, VEGF, MMP-9 ve TSP-1 ifadesinde farklılık bulunamamıştır. Sonuçlar: Mesanenin ürotelyal karsinomlarında, yüksek evre ve derecedeki tümörlerde, düşük evre ve derecedeki tümörler ile karşılaştırıldığında, VEGF ve MMP-9 ifadesi artmış, TSP-1 ifadesi azalmıştır. VEGF ile MMP-9 ifadesi arasında pozitif, MMP-9 ile TSP-1 ifadesi arasında ise negatif ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relation of vascular endothelial growth factor (VEGF), matrix metalloproteinase-9 (MMP-9), which both have angiogenic effect, and antiangiogenic trombospondin-1 (TSP-1) with the grade and stage of the tumor in bladder urothelial carcinoma. Material and Method: Sections of 131 patients diagnosed with urothelial carcinoma between 1999-2006 in Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Pathology were investigated retrospectively. Of these patients, 103 underwent transurethral resection (TUR) and 28 underwent radical cystoprostatectomy. Tumors were re-evaluated according to the World Health Organization and International Society of Urological Pathology (WHO/ ISUP) (2004) classification and were staged according to TNM (2002). By the selection of proper blocks, immunohistochemical studies were performed for VEGF, MMP-9 and TSP-1. In the evaluation of VEFG, MMP-9 and TSP-1 expressions in tumors, cytoplasmic staining was taken into consideration. VEFG, MMP-9 and TSP-1 expressions in tumor areas were graded according to the staining diffusion and intensity. The values obtained by the addition of newly found grades were scored as negative when they were 0-2 (0), as mild when they were 3 (1), as moderate when they were 4 (2) and as severe when they were 5-6 (3). Results: Of the 131 patients who were diagnosed with urothelial carcinoma and included in the study, 30 had papillary tumor restricted in the epithelium (pTa), 35 had lamina propria (pT1), 41 had tumors invasive to the muscular layer (pT2) and 25 had tumors invasive to the fatty tissue and/or to the adjacent tissues (pT3 + pT4). Fifty-three of the tumors were low grade and 78 were high grade tumors. In high grade tumors, VEGF and MMP-9 expressions were higher than those of low grade tumors, whereas TSP-1 expression was lower. As the invasion reached deeper, the VEGF and MMP-9 expressions became higher and TSP-1 expression became lower. In deeper tumors compared to superficial tumors and in invasive tumors compared to non-invasive tumors VEGF and MMP-9 expressions were higher while TSP-1 was lower. No difference was found among the VEGF, MMP-9 and TSP-1 expressions of the tumors invaded deep muscle and superficial muscle or tumors metastatic and non-metastatic to lymph node. Conclusion: In bladder urothelial carcinomas, higher stage and grade tumors had higher VEGF and MMP-9 expressions but lower TSP-1 expressions when compared with lower stage and grade tumors. There was a positive relation between VEGF and MMP-9 expressions whereas there was a negative relation between MMP-9 and TSP-1 expressions.