Helicobacter pylori enfeksiyonlu hastaların serumlarında CA II otoantikorlarının belirlenmesi
Detection of anti-CA II antibodies in the sera of Helicobacter pylori infected patients.
  1. Tez No: 229861
  2. Yazar: SİBEL YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EŞREF EDİP KEHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: H. pylori, anti CA-II, otoimmün hastalık, ELISA, H. pylori, anti CA-II, autoimmune disease, ELISA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Organizmanın kendi doku antijenlerine karşı immün cevap oluşturmasına bağlı olarak gelişen otoimmün hastalıklarda vücudun kendi proteinlerine karşı otoantikor oluşturduğu bilinmektedir. Helicobacter pylori'den kaynaklanan gastrik enfeksiyon ile otoimmün pankreatit(AIP) arasında bağlantı olduğu ileri sürülmüştür. AIP'de CA II otoantikorları artmakta, bundan dolayı, bu hastalığın teşhisinde serum anti CA II ölçümünden yararlanılmaktadır. Ayrıca, H. pylori ?-hpCA enzimi ile CA II arasında in siliko yöntemle büyük miktarda bir homoloji belirlenmiş ve ?-CA antikorlarının anti CA II'ye benzer otoimmün etkiler sergileyebileceği ifade edilmiştir. Bu çalışmada, in siliko yöntemle varılan bu sonuçların in vitro olarak doğruluğunu araştırma amacıyla H.pylori enfeksiyonuna maruz kalan gastrit ve ülserli hastaların serumlarında CA II otoantikorları seviyeleri belirlenmiştir. Bunun için 30 kontrol, , 30'ar H.pylori pozitif ülser ve gastrit, 30'ar H.pylori negatif ülser ve gastrit olmak üzere 150 kişilik çalışma grubu oluşturulmuş ve bunların serumlarında ELISA yöntemiyle CA II otoantikorları ölçülmüştür. Elde edilen değerlerin istatiksel analizleri sonucunda H.pylori enfeksiyonlu gastritli (p=0,001) ve ülserli (p=0,00041)gruplarla kontrol grubu arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir. Ayrıca H.pylori (+)ülser ile H.pylori(-) ülser (p=0,048) ve H.pylori(+) gastrit ile H.pylori(-) gastrit (p=0,00038) grupları arasında da anlamlı farklılık belirlenmiştir. ELISA ölçümleri sonucunda H.pylori enfeksiyonlu hastaların serumlarında CA II otoantikorlarının bulunma derecesi %8,3 olarak ortaya konulmuş ve bu enfeksiyonların bir belirteci olamayacağı kanaatine varılmıştır. Ancak, H.pylori enfeksiyonunda CA II otoantikorlarında önemli artışlar olduğu da bu çalışma ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Autoimmune diseases are known to arise from the immune responses of the body to its own antigens. A relationship between gastric infection by Helicobacter pylori and autoımmune pancretitis(AIP) has been reported. An increase of carbonic anydrase II isoenzyme(CA II) autoantibodies in AIP has been shown and its measurement in the sera of AIP affected persons has been suggested for diagnosis. In addition, a remarkable homology between H. pylori ?-hpCA enzyme and CA II by in silico methods has been reported and it has been speculated that ?-CA antibodies might present similar autoımmune affects as CA II autoantibodies. In this study, in order to confirm the above mentioned in silico results by in vitro methods, the levels of CA II autoantibodies have been determined in the sera of the patients with H.pylori infected gastritis and gastric ulcer. For this purpose, 5 research groups each with 30 persons were formed: 1.healthy control group, 2.with H.pylori infected gastritis, 3. with gastritis without H.pylori infection, 4. with H.pylori infected gastric ulcer and 5. with gastric ulcer without H.pylori infection. Anti CA II antibody levels in the sera of these persons were measured by ELISA method. After the statistical analysis of the results, significant differences between control group and H.pylori infected gastric ulcer(p=0,00041) and gastritis groups(p=0,001) were detected. By comparison of the H.pylori infected and non infected gastric ulcer and gastritis groups remarkable differences were seen(p=0,048 and p=0,00038, respectively). The degree of positivity of the CA II antibodies in the sera of the H.pylori infected patients was found to be 8,3% , so, it was concluded that CA II antibodies could not be a marker of H.pylori infection. But, an increase in the levels of CA II antibodies for H.pylori infected patients were shown clearly by this investigation.