Hastanelerde dış mekan düzenlemesi üzerine bir araştırma
A research on outdoor design principles of hospitals
  1. Tez No: 22987
  2. Yazar: FATMA SAĞIR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMLÜK YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif rekreasyon, pasif rekreasyon, Estetik, Dış mekan düzenlemesi, Fonksiyon, Fonksiyonel, Sağlık, Hastane, Hastalık, Hasta insan, Yaşama arzusu, Akıl Hastanesi, Hasta, Sanatoryum, Özel düzenleme, Hastane personeli.Tedavi, Tedavi kuruluşu.Tedavi süresi, Ziyaret saati, Ziyaretçi
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ilk insanlardan buyana hastalıklar, hastalar ve onlarla ilgilenen kişiler hep mevcut olmuştur. O zamanlar çok ilkel metodlarla hastalar tedavi edilmiştir. Daha sonraları yeni teknolojilerle birlikte sağlık alanında da gelişmeler oldu ve bu yeni metotlar hastalar üzerinde uygulanmıştır. Böylece ilk sağlık kurumları ortaya çıkmıştır. Zamanla bu kurumlar günümüz hastanelerine dönüşmüştü. Daha geniş bir alan kaplayan ve daha karmaşık inşa edilen bu hastanelerde; ayakta gezebilen hastalar sağlıkları için yürüme ve temiz havaya ihtiyaç duymuşlardır. Hastane binalarının çevresinde küçük bahçeler oluşturulmuştur. Günümüzde serasıl l M olan bazı hastaneler de vardır. Hastanelerde peyzaj, hastalar, ziyaretçiler ve personel açısından çok önemlidir. Süs havuzları, estetik özelliği olan çiçekler, çalılar ve ağaçlarla düzenlenmiş bir hastane bahçesi hastalar üzerinde olumlu etkiler yaratır. Tedavi süresini kısaltır. Yaşama arzusu ve mutluluğu verir. Aynı zamanda hastaların pasif rekreasyon yapmalarına olanak verir. Özellikle bu durum tedavi süresi uzun olan hastalıkların tedavi edildiği hastanelerde daha da önemlidir, örneğin; Sanatoryum, akıl hastaneleri gibi. Çünkü hastalar buralarda daha uzun süre kalmak zorundadırlar. Dış mekan düzenlemesi, hastane personeli ve ziyaretçiler için de büyük önem taşır. Spor alanları, personel için aktif rekreasyon olanağı sağlar ve ruhen dinlenme olanağı verir. Oturma ve dinlenme mekanları ise ziyaretçiler için bekleme olanağı verir. Çünkü ülkemizde ziyaretçiler hastalarını belirtilen gün ve saatlerde ziyaret edebilmektedirler. Hastanelerde dış mekan düzenlemesinde estetik kadar fonksiyon da çok önemlidir. Örneğin; Otoparklar, ziyaretçiler ve personel için otolarını güvenle bırakabilecekleri mekanlardır. Yukardaki öneminden dolayı, bütün tedavi kuruluşlarının projelendirilmesinde estetik ve fonksiyonel olarak dış mekanın da düzenlenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the world, there had been illnesses, patients and persons who take care of them. That times, very simple methods had been used. Afterwards, new tecnologies has been developed about health and this methods has been exercised on patients. Thus, first healt institutions were established. In the time, this institutions has changed to today's hospitals. As the hospital buildings wider and more complex; the good patients has needed taking a walk and clean-air for their health. The small gardens were formed at the envi ronment of the hospital buildings. Nowadays, there are many hospitals whichiv have greenhouse. The external landscaping is very important for patients, visitors and staff at the hospitals. It gives up positive effects on patients a hospital garden that designed with flowers, trees, shrubs and ornamental pools. It makes shorter the time of therapy. It gives life wishes and makes feel great. At the same time, it makes possible passive recreation for ill persons. Especially, the external land scaping is more important on the illnesses that needed long treatment times. The garden includes some special designs at this kind of hospitals. For instance; the sanatoriums, the memorial hospitals, e.t.c. Because, the ill persons need to stay here for a long time. It is important for staff and visitors too. The sport areas make possi ble the active recreation for staff. The resting and sitting areas make possible waiting for visitors. In our country, the visitors has been visiting their patients on the days and the hours that determined. The function is important as much as esthetic on outdoor design for hospital. For instance; the parking places are necessary for staff and visitors. As a result of above subjects; In all treatment facilities projectings, it should made out door design as esthetic and functionel. KEY WORDS: active recreation, passive recreation, esthetic, external landscaping, function, Functional, health, hospital, illness, ill person, life wishes, memorial hospital, patient, sanatorium, special design, staff, therapy, treatment facility, treatment time, visiting time, visitor.