Substernal guatrlarda median sternotomi ve torakotominin yeri
Substernal goitre: The place of median sternotomy and thoracotomy
- Tez No: 229966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KUTLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Substernal guatr, cerrahi, tedavi, rekürren guatr, Substernal goitre, surgery, treatment, recurren goiter
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Substernal guatrlarda cerrahi eksizyon kabul gören tedavi yöntemidir. Hastalara uygulanacak cerrahi girişim guatrın özelliklerine göre belirlenmektedir. Girişim yolunun preoperatif olarak belirlenebilmesi için kliniğimizde opere edilen substernal guatrlı olgular üzerinde retrospektif bir çalışma tasarlanmıştır.Ankara Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'na 1998-2008 yılları arasında substernal guatr tanısıyla opere edilen 31 hasta çalışmaya alındı. Hastaların verileri tıbbi kayıtlardan retrospektif olarak incelendi. Hastalar yaş, cinsiyet, histolojik tip özellikleri, semptomlar, guatrın trakea ve vasküler yapılarla ilişkisi, guatrın mediastinal lokalizasyonu, guatrın mediastinal uzanımı, hasta şikayetleri, tiroid çapı, rekürrens, trakea basısı özellikleri göz önüne alınarak ve postoperatif komplikasyonları değerlendirilerek incelendi.Çalışmaya alınan hastalar guatr özelliklerine göre sınıflandırıldığında median sternotomi veya torakotomi yapılan hastalarda rekürren guatr oranları belirgin yüksek izlendi (%61,5). Mediastinal uzanımları aortik arka ulaşan ve karina seviyesini geçenlerde median sternotomi veya torakotomi gerekliliği istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,007). Diğer parametrelerde belirgin istatistiksel anlamlı bulgular tesbit edilmedi.Sonuç olarak preoperatif ayrıntılı değerlendirme ile substernal guatrlarda cerrahi girişim yolunu belirleyerek operasyona hazırlıklı girmek mümkün olabilmektedir ve gelecekte daha ileri görüntüleme sistemleri ile gereksiz geniş cerrahilerin önüne geçilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Accepted theraphy for substernal goitre is the surgery. Approach for surgery changes according to characteristics of the goitre. Whe designed a retrospective analyze to determine the right approach preoperatively.From 1998 to 2008, thyroidectomy performed for substernal goitre on 31 patients in Ankara Univercity School of Medicine, Departmant of Thoracic Surgery. Data were analyzed retrospectively. Patient viewed for age, sex, histologic types of goiters, relation of goiters with trakea and vasculer structures, mediastinal localizations of goiters, mediastinal distance of goiters, symptoms, diameter of goiters, recurrens, trakeal compression.31 patients classifed according to characteristics of substernal goiters and indication of median sternotomi or thoracotomy found increased in recurren goitre group (%61,5). When substernal goiters reached aortic arch or passed through carina level, increased entailment for median sternotomy or thoracotomy reported sitatistically significant. Other parameters had no statistical significant results.Consequently preoperative detailed examination signs the right approach for substernal goiter and whe can prepare for the right surgery. İn the future improved visual systems will make easier to find the right way and block the overtreatment.