Normal ve preeklampsili gebeliklerde insan plasenta dokusundaki yapısal değişikliklerin incelenmesi
Examination of the ultrastructural differences in human placental tissue in the healthy and preeclamptic pregnancies
  1. Tez No: 229967
  2. Yazar: MAHMUT SERHAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA EVİRGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: preeklampsi, plasenta, morfoloji, spiral arteriyol, sinsityal düğüm, infarkt, fibrin, mikrovillus, preeclampsia, placenta, morphology, spiral arteriol, syncytial knot, infarct, fibrin, microvillus
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu morfolojik çalışmada, preeklampsi tanısı almış beş kadından doğum sonrası elde edilen plasentaların mikroskobik yapısı, gebeliği süresince herhangi bir komplikasyon olmayan beş sağlıklı kadından doğum sanrası elde edilen plasentaların mikroskobik yapısı ile karşılaştırılmıştırIşık mikroskobu çalışmaları için alınan tam kat örnekler, formalin ve Bouin solüsyonları ile fiske edilmiş, uygun histolojik doku takibi yöntemlerine maruz bırakılmış ve parafin bloklara gömülmüşlerdir; bu bloklardan mikrotomla alınan kesitler Hematoksilen-Eozin, Periyodik asit-Schiff ve Masson'un Trikrom yöntemleriyle boyanmıştırElektron mikroskobu çalışmaları için alınan örnekler, prosedüre uygun bir şekilde tespit ve takip edildikten sonra araldite bloklara gömülmüş, bu bloklardan ultramikrotomla yarı ince kesitler alınarak toluidin mavisiyle boyanmıştırYapılan incelemelerde, sağlıklı plasentalar ile karşılaştırıldığında preeklamp- sili plasentalarda Tenney-Parkır değişikliklerinin (sinsityal düğümlerin) sayısında, intervillöz ve perivillöz fibrin miktarında artış olduğu, trofoblast bazal membranında kalınlaşma olduğu saptanmıştır. Preeklampsili plasentaların santral bölgelerinde infarktlar gözlenmiştir. Preeklampsili plasentalarda desidual spiral arteriyollerde damar duvarında fibrinoid dejenerasyon saptanmıştır. Preeklampsili plasentalarda sinsityotrofoblast apikal yüzeyinde mikrovilluslarda azalma gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this morphological study, five placentas obtained after delivery from five preeclamptic women were compared with the five placentas obtained after delivery from five healthy women who did not have any complication during their pregnanciesFor light microscopical studies, full thickness samples were taken and then fixed with formalin and Bouin?s fixative solutions and after histological tissue processing, embedded in paraffin wax; sections were taken from these parafin tissue blocks with a microtome and stained with Hematoxylin-Eosin, Periodic acid-Schiff technique and Mason trichrome techniqueFor electron microscopical studies, samples were taken, after fixation and proper histological tissue processing, ultra-thin sections were taken and stained with toluidin blueIn our examinations, we found that the number of Tenney-Parkır changes (syncytial knots) and the amount of perivillous and intervillous fibrin increased in preeclamptic placentas comparing with the healthy placentas. Also we observed that the thickness of the trophoblastic basement membrane increased in preeclamptic placentas. We detected infarcts in central portions of the preeclamptic placentas. In addition, we observed fibrinoid degeneration in tunica media of the some spiral arterioles. Moreover the number of microvillus in the apical membrane of the syncytiotrophoblast were decreased in preeclamptic placentas.