HBE antijen negatif kronik Hepatit B'li hastalarda Lamivudin tedavisinin etkinliği
Efficacy of Lamivudin treatment in HBE antigen negative chronic Hepatitis B patients
  1. Tez No: 229985
  2. Yazar: YUSUF BOZKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN İDİLMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: HBeAg negatif kronik hepatit B, lamivudin, siroz, hepatosellüler kanser, HBeAg negative chronic hepatitis B, lamivudine, cirrhosis, hepatocellular cancer
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Hepatit B virüsü (HBV) ile enfeksiyon global bir sağlık sorunu olup, dünya çapında yaklaşık 2 milyar kişi bu virüsle enfektedir. HBeAg negatif KHB enfeksiyonunun ülkemizde ve diğer Akdeniz ülkelerinde prevalansı yüksektir ve dünyada giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, HBeAg negatif KHB'de mortalite ve morbidite oranlarının ortaya konması, uygulanan anti-viral tedavinin (lamivudin) hastalık seyrine ve hasta yaşam süresi üzerine etkinliğini saptamaktır. Takip süreleri bir yıl ve üstünde olan, düzenli takipleri olan ve tek başına veya kombine lamivudin tedavisi alan 180 HBeAg negatif KHB hastası çalışmaya alındı. Ortalama takip süresi 50.4 ay. Yüz seksen hastanın lamivudin tedavisine verdiği yanıtlara bakıldığında, başlangıçta hastaların %94.4 (170/180)'ünde lamivudinle HBVDNA'nın negatifleştiği görüldü. Sadece 10 (%5.6) hastada virolojik yanıt alınamadı (primer yanıtsız hastalar). Yanıt alınan 170 hastanın 44 (%25.9)'ünde virolojik kırılma saptandı. Lamivudin yanıtı olan 56 kişide lamivudin tedavisi ortalama 29.8 aylık tedavi sonrası sonlandırıldı. Bunlardan %55.4'ünde (31/56) devamlı virolojik yanıt, %44.6'sında (25/56) ise nüks saptandı. Nüks eden ve etmeyen grupta lamivudin kullanma süreleri karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.6). Tedavi kesildikten sonra yıllara göre kümülatif relaps oranları: 1. yılda %11, 2. yılda %23, 3. yılda % 27 saptandı. Nükleozid analog naive 84 kişinin kümülatif HBVDNA negatiflik oranlarına bakıldı. HBVDNA negatiflik oranları: 6.ayda %87.5, 12.ayda %88.1, 24.ayda %74.1, 36.ayda %71.1, 48.ayda %79.2 bulundu. Lamivudin tedavisi ile ALT normalleşme oranları 6. ayda %69.2, 12. ayda %75.7, 24.ayda %71, 36.ayda %79.5, 48.ayda %84.6 ve 60. ayda %100 saptandı. Takipte, %24 hastada (43/180) YMDD mutasyonu pozitif bulundu. Yıllara göre lamivudin tedavisiyle kümülatif direnç oranlarına bakıldığında, 1. yıl direnç oranı %1, 2. yıl %6, 3. yıl %9, 4.yıl %16 ve 5.yıl %20 bulundu. Lamivudin başlandıktan sonra 7 hastada HBsAg serokonversiyonu gelişti (%3.9). Hastalardan 2 tanesinde (%1.1) siroz gelişti, 3 erkek hastada (%1.7) HSK gelişti. Sonuç olarak lamivudin tedavisi, HBeAg negatif KHB hastalarında replikasyonu inhibe ederek hastalığın klinik progresyonunu önlemektedir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B virus (HBV) infection is a challenging global health problem, affecting an estimated 2 billion persons worldwide. HBeAg negative chronic hepatitis B prevalence is high in our country and Mediterranean region and increasing worldwide. The aims of the study were to investigate the efficacy of anti-viral (lamivudine) therapy in HBeAg negative chronic hepatitis B (CHB) patients and to determine mortality and morbidity rates in HBeAg negative chronic hepatitis B. One hundred and eighty person treated with single or combined lamivudine therapy and has at least one year follow-up time, included to the research. Mean follow-up time was 50.4 months. At the beginning of the therapy, 94.4% (170/180) of individuals? HBVDNA became undetectable only 10 (5.6%) patients did not achieve a virological response (primary non-response). Virological breakthrough associated with HBVDNA detectability was observed in 44 of 170 CHB patients (25.9%). Lamivudine therapy was withdrawn in 56 CHB patients who are under virological response with lamivudine therapy: 55.4% (31/56) of the patients achieved a sustained virological response, but 44.6% (25/56) of the patients had virological relapse. Lamivudine treatment durations were statistically similar between these 2 groups (sustained virological response vs virological relaps) (p=0.6). The cumulative relapse rate increased steadily over time and was as follows: 11%, 23% and 27% at months 12,24 and 36 respectively. Te cumulative probability of becoming HBVDNA undetectable was determined and was as follows: 87.5%, 88.1%, 74.1%, 71.1% and 79.2% at months 6,12,24,36 and 48 respectively. The rate of serum ALT levels under 37 IU/mL at baseline was 6.2%. After treatment ALT normalization rates were 69.2%, 75.7%, 71%, 79.5% and 84.6% at months 6,12,24,36 and 48 respectively which indicates lamivudine is effective on lowering serum ALT levels. YMDD mutation motifs were found in 24% (43/180) of patients. The cumulative anti-viral resistance rates were 1%, 6%, 9%, 16% and 20% at months 12,24,36,48 ad 60 respectively. During the follow-up, HBsAg seroconversion was achieved at 7 (3.9%) patients, 2 (1.1%) patients developed cirrhosis and 3 (1.7%) patients developed hepatocellular cancer. Based on the results of the study lamivudine therapy is effective in suppressing viral load and prevents clinical deterioration in HBeAg negative CHB patients.