İnaktif hbsag taşıyıcılığı ile hbeag negatif kronik hepatit b'de kantitatif hbsag düzeyi ile klinik önemi
Quantitative hbsag level and clinical significance in inactive hbsag carrier with hbeag negative chronic hepatit b
  1. Tez No: 455738
  2. Yazar: SÜLEYMAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENDAL YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B virusu, kantitatif HBsAg, HBV DNA, ALT, Hepatitis B virus, quantitative HBsAg, HBV DNA, ALT
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Dünya çapında yaklaşık olarak 350 milyon kişinin hepatitis B virüsü (HBV) ile infekte olduğu düşünülmektedir. Noninfeksiyöz subviral bir partikül olan hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) düzeyinin kantitatif analizi HBV infeksiyonlu bireylerde önemli bir takip parametresidir. Bu çalışmada inaktif HBsAg taşıyıcısı ve HBeAg negatif kronik hepatit B'li vakaların ayırımına yardımcı olacak serolojik, virolojik ve biyokimyasal testlerin öneminin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal-Metod: 123 inaktif HBsAg taşıyıcısı ve 72 HBeAg negatif kronik hepatit B'li hasta prospektif çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet ve BMI gibi demografik özellikleri kaydedildi. Tam kan, protrombin zamanı (PTZ), biyokimyasal parametreler, HBV DNA, HBsAg, HBeAg, anti-HBe, anti-HBs, alfa feto-protein (AFP) gibi parametreler incelendi. Karaciğer biyopsisinin histopatolojik incelemesinde Ishak?ın Modifiye Knodell Skorlama sistemi kullanıldı. HBsAg düzeyinin kantitatif analizinde Elecsys 2010 sistemi kullanıldı. HBV DNA düzeyi COBAS AmpliPrep/COBAS TaqMan HBV Test yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: İnaktif HBsAg taşıyıcısı ve HBeAg negatif kronik hepatit B'li grup arasında platelet, ALT, AST, HBsAg, HBV DNA ve HAI grade açısından anlamlı farklar mevcuttu (sırasıyla p=0.04 p=0.001, p=0.001, p=0.002, p=0.001, p=0.001) HBsAg düzeyi ile ALT, AST ve GGT arasında anlamlı korelasyon (sırasıyla p=0.013, p=0.008, p=0.029) saptanırken serum HBV DNA ile HBsAg, AST, ALT ve GGT arasında korelasyon anlamlı idi (sırasıyla p=0.01, p=0.001, p=0.001, p=0.001). İnaktif HBsAg taşıyıcı grubun %19'nun HBsAg düzeyi kantitatif olarak 10000 IU/ml'nin üzerinde iken HBeAg negatif kronik hepatit B 'li grubun %13'nün HBsAg düzeyi 1000 IU/ml'nin altında idi. ALT düzeyleri açısından değerlendirildiğinde HBeAg negatif kronik hepatit B'lilerin %29'da ALT düzeyi normal aralıkta ve %45'de 1-2 kat artmış idi. Çalışmamızda 25 hastaya karaciğer biyopsisi yapıldı. Histopatolojik incelemede, nekroinflamasyon skoru, HBeAg negatif kronik hepatit B?li grupta yüksek olarak saptandı. Sonuç: HBsAg düzeyinin kantitatif analizi gerek inaktif HBsAg taşıyıcı gerekse HBeAg negatif kronik hepatit B'li bireylerde önemli bir takip parametresi olabilecek potansiyele sahiptir. Sadece serum HBV DNA ve ALT düzeyi ile takip edilen HBeAg negatif kronik hepatit B'lilerin bir kısmı yanlış şekilde inaktif HBsAg taşıyıcı tanısı almakta ve yanlış takip prosedürleri ve tedavi rejimlerine maruz kalmaktadırlar. Her ne kadar daha fazla ve geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekse de, HBsAg düzeyinin kantitatif analizi hepatit B'li hastaların takibinde HBV DNA ve ALT düzeylerini destekleyici bilgiler sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic hepatitis B virus (HBV) infection affects approximately 350 million people worldwide. Quantitative analysis of HBsAg, a noninfectious subviral particle, is an important follow-up parameter of patients with HBV infection. Our aim is to determine a cut- off value of HBsAg, HBV DNA and ALT to discriminate inactive carriers from chronic hepatitis B, and also to evaluate relation of these two parameters with biochemical and histopathological findings. Material-methods: One hundered twenty three inactive HBsAg carriers and 72 HbeAg negative chronic hepatitis B patients were enrolled prospectively. Demographic features like age, gender and body mass ındex (BMI) were recorded. Hemogram, prothrombin time (PTT), biochemical parameters, HBV DNA, HBsAg, HBeAg, anti-HBe, anti-HBs, alfa feto-protein (AFP) were analyzed. Ishak's modified Knodell scoring system was used for histopathologic examination. Serum HBsAg levels were quantified using the Elecsys 2010 assay. Serum HBV DNA levels were measured by usingCOBAS AmpliPrep/COBAS TaqMan HBV Test. Results: There was a significant difference between inactive HBsAg carriers and HbeAg negative chronic hepatitis B groups in terms of platelet count, ALT, AST, HBsAg, HBV DNA levels and HAI grade (sırasıyla p=0.04 p=0.001, p=0.001, p=0.002, p=0.001, p=0.001). A significant correlation was observed between serum HBsAg levels and ALT, AST ve GGT (p=0.013, p=0.008, p=0.029; respectively) HBV DNA levels were significantly correlated with HBsAg, AST, ALT and GGT levels (p=0.01, p=0.001, p=0.001, p=0.001; respectively). HBsAg level was higher than 10000 IU/ml in 19 % of inactive HBsAg carriers group. Thirteen percent of HbeAg negative chronic hepatitis B group have HBsAg level lower than 1000 IU/ml. ALT level was within normal range in 29% of HbeAg negative chronic hepatitis B and elevated 1-2 times in 45% of same group. Conclusion: Quantification HBsAg level has a potential to be a follow-up marker of both inactive HBsAg carriers and HbeAg negative chronic hepatitis B patients. A considerable amount of patients with HbeAg negative chronic hepatitis B that were followed up only with ALT and HBV DNA were misdiagnosed as inactive carries and underwent to inappropriate follow-up procedures and therapeutic regimens. We conclude that quantitative analysis of HBsAg; in addition to HBV DNA and ALT, provides confiirmatory information in the follow-up of patients with HBV infection however further studies with large number of participants are required to clarify this data.