Çıplak metal stentler ve ilaç salınımlı stentlerin C-reaktif protein düzeyleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of bare metal stents and drug eluting stents on C-reactive protein levels
- Tez No: 229984
- Danışmanlar: PROF. DR. SADİ GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Çıplak metal stent, ilaç salınımlı stent, CRP, inflamasyon, CKMB, Bare metal stent, drug eluting stent, CRP, inflammation, CKMB
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: İlaç salınımlı stentlerin (İSS) sistemik anti-inflamatuar özelliklerinin olabileceği ve bunun restenoz oranlarındaki düşüşte rol oynayabileceği iddia edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, çıplak metal stentler (ÇMS) ile ilaç salınımlı stentleri sistemik inflamasyonun iyi bir göstergesi olan C-reaktif protein (CRP) düzeyleri üzerine etkileri açısından karşılaştırmaktı. Ayrıca inflamasyon düzeyi ile miyonekroz ve istenmeyen kardiyak olaylar arasındaki ilişkinin araştırılması da amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Elektif koroner stent uygulanan hastalar stent tipine göre ÇMS (n=70) ve İSS gruplarına (n=42) ayrıldı. Bazal ve işlem sonrası 24. saatteki CRP ve CKMB düzeyleri ölçülerek aradaki fark (?-delta) gruplar arasında kıyaslandı. Hastalar bir yıl boyunca istenmeyen kardiyak olaylar (ölümcül olmayan miyokard infarktüsü, ölüm ve hedef damar revaskülarizasyonu) açısından takip edildi.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 62±11 olup %75'i erkek idi. İki stent grubu bazal özellikleri açısından kıyaslandığında diyabet, hipertansiyon ve metabolik sendromu olan hastalar ÇMS grubunda anlamlı olarak daha fazlaydı. Her iki stent grubunda da 24. saatte anlamlı düzeyde CRP artışı olmasına rağmen ?CRP düzeyi ÇMS grubunda 2,1 (0,5 ? 6,2) mg/L, İSS grubunda ise 2,3 (0,2 ? 5,2) mg/L olup iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,703). Her iki stent grubunda ?CKMB düzeyleri ve major kardiyak olay sıklığı benzerdi (p=0,897 ve p=0,785). ?CRP düzeyleri ile ?CKMB arasında her iki stent grubunda da anlamlı korelasyon bulunmadı (ÇMS için r= -0,090 ve p=0,459, İSS için r=0,158 ve p= 0,318). Benzer şekilde ?CRP'nin istenmeyen kardiyak olay sıklığı üzerine etkisi de anlamlı değildi (ÇMS için p=0,349 ve İSS için p=0,135).Sonuç: Bulgularımız ÇMS ve İSS uygulanan hastalarda işlem sonrası benzer düzeyde sistemik inflamatuar yanıt oluştuğunu göstermektedir. Benzer sistemik inflamasyon düzeyleri altında İSS ile sağlanan restenoz oranlarındaki düşüşte, bu stentlerin lokal anti-inflamatuar özellikleri rol oynuyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: It?s suggested that drug eluting stents (DES) may have systemic anti-inflammatory properties and this can play a role in decreased restenosis rates. The aim of this study was to compare bare metal stents (BMS) and DES on their effects on C-reactive protein (CRP) levels, a good marker of systemic inflammation. We also aimed to investigate the relation between the inflammation levels and myonecrosis and adverse cardiac events.Materials and methods: The patients undergoing elective stent implantation were grouped according to the stent type as BMS (n=70) and DES (n=42). Basal and 24th hour postprocedural CRP and CKMB levels were measured and the difference (?- delta) was compared between the groups. The patients were followed up for adverse cardiac events (non-fatal myocardial infarction, death and target vessel revascularisation) for one year.Results: Mean age was 62±11 and 75% were males. The patients with diabetes, hypertension and metabolic syndrome were significantly higher in BMS group when the basal characteristics of the stent groups were compared. There was significant CRP rise in both groups at 24th hour, but the ?CRP level was 2,1 (0,5 ? 6,2) mg/L in BMS and 2,3 (0,2 ? 5,2) mg/L in DES group, and the difference was not statistically significant (p=0,703). ?CKMB levels and adverse cardiac event rates were similar between the two groups (p=0,897 and p=0,785). There was no correlation between ?CRP and ?CKMB levels in both groups (r= -0,090 and p=0,459 for BMS, r=0,158 and p= 0,318 for DES group). Similarly, the effect of ?CRP on the incidence of adverse cardiac events was not significant (p=0,349 for BMS group and p=0,135 for DES group).Conclusion: Our findings reveal that patients with BMS and DES implantation exhibit similar grade of systemic inflammation after the procedure. At similar levels of systemic inflammation, the local anti-inflammatory properties of DES can play a role at decreased restenosis rates.