Botulinum A toksininin cilt dokusu genişletilmesi üzerine etkisinin incelenmesi
Effects of Botulinum A toxin on skin expansion
- Tez No: 229987
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Doku genişletme, antikontraktil ajan, Botulinum Toksin A, rat, hızlandırma, Tissue expansion, antikontractile agent, botulinum toxin A, rat, facilitate
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Doku genişletme donor morbiditesinin azlığı ve doku uyumunun dahaiyi olmasına rağmen genişletmenin uzamış süreci önemli sorundur. Bu çalışmada busüreç üzerine antikontraktil bir ajan olan Botulinum toksin A'nın etkileriincelenmiştir.Gereç ve Yöntem: Ağırlıkları 250-300 gram olan toplam 20 adet ratkullanıldı ve hayvanlar iki gruba ayrıldı. Tüm hayvanların dorsumunda 6x6 cm likalan işaretlendi Kontrol grubunda (n=10) uzak insizyonla paniculus karneosusunaltına ulaşıldı. Künt disekyonla 6x6 cmlik cilt adasının doku genişletici sistemidiseke edilen alana yerleştirildi. Deney grubunda (n=10) ise rat sırtında işaretlenen6x6 cmlik alandaki birbirine 2 cm uzaklıkta 9 nokta belirlendi ve bu noktalara 1 erüniteden toplam 9 U botulinum a toksini subkutan olarak yapıldı. 2 gün sonra 1gruptaki gibi rat sırtına doku genişletici sistem yerleştirildi.Deney ve kontrol grubundaki genişletici balon 1 er hafta arayla her defasında10 ar cc şişirilerek hedeflenen son hacim olan 40 cc ye ulaşıldı. Toplam 4 haftasonunda işaretli bölgenin yüzey alanı tekrar ölçüldü ve kazanılan alan hesaplandı.Sfingo- manometre üç yollu musluk ve yeşil kelebek setiyle porta bağlanarakintraluminal basınç mmHg cinsinden ölçüldü. Ekspande edilen dokudanhistopatolojik inceleme yapılması için örnek alınacak. kapsül kalınlığı, panniculuskarneosus kalınlığı ve arrector pililerin çapları ölçüldü..Bulgular: Yapılan genişletme işleminde botulinum A toksin uygulanangrupta daha fazla alan kazanıldı.. Yapılan genişletme işleminde botulinum Auygulanan grupla kontrol grubu arasında ölçülen intraluminal basınçlar arasında farkyoktu. Histolojik ölçümlerde botulinum toksin A verilen grupta kontrol grubuna görekapsül kalınlığının azaldığı panniculus carneosus'un daha atrofik olduğu, arrektorpililerin daha hipertrofik olduğu gözlendi.Sonuç: Botulinum A toksinin doku genişletme işlemini kolaylaştırdığı vehızlandırdığı tespit edilmiştir. Klinikte başka amaçlarla kullanılan bu ajanın dokugenişletmeye yardımcı bir ajan olarak klinik uygulamada yerini alacağıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Tissue expansion is a well-established technique that offers satisfactoryresults with minimal patient morbidity. The traditional period of expansion, however, continues to be a significant source of patient inconvenience and dissatifaction. Thisstudy was planned to evaluate the effects of botulinum toxin A, an anticontractileagent, on tissue expansion in rats.Methods: 20 male Wistar Albino rats weighing 250-300 g were used andthey were divided into two groups. All animals were marked a standart area of 6x6cm on the dorsum. İn control grup (n = 10) , tissue expanders were placed belowmarked area on dorsum under the panniculus carneosus layer by remote incision. İnthe botulinum A group, 9 points , each one 2 cm far each other, were marked on thedorsal marked area and injected 1 U botulinum A in each one subdermally toksin ,total of 9 U, two days before the expansion. Then the same operation to controlgroup was done in this group.Tissue expanders were inflated 10 cc each session to 40 cc totally in allgroups one in a week. At the end of the experiment , final surface area, intraluminalpresure were measured. Histologic examination also performed on the expandedsamples.Results: Area gained in tissue expansion in botulinum toksin group wassignificantly higher than in the control group. İntraluminal pressures in all groupsweren?t demonstrated significant differences. On histologic examination capsuleformation, panniculus carneosus in botulinum toksin A group were thinner than inthe control group. Arrector pili muscles in botulinum toxin A group were morehypertrofic than in the control group.Conclusion: Botulinum toxin A facilitated tissue expansion. We suggestthat botulinum A toxin can be used as an adjunctive agent in enhancement of tissueexpansion