ASSR (Auditory Steady State Responses) ölçümlerinde MASTER (Multiple Auditory Steady-State Responses) ve IHS (Intelligent Hearing Systems) sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of ASSR (Auditory Steady State Responses) findings between the MASTER (Multiple Auditory Steady-State Responses) and IHS (Intelligent Hearing Systems) systems
- Tez No: 229998
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA AKDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Auditory Steady State Response, sitme Esigi, Objektif Odyometri, Elektrofizyolojik Testler, Modulasyonlu Tonlar, Auditory Steady State Response, Hearing Threshold, Objective Audiometry, Electrophysiologic Test, Modulated Tones
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu arastırmada, MASTER ve IHS sistemleriyle elde edilen ASSR esikleri ile davranım esikleri karsılastırılmıs ve böylece bu iki farklı sistemin isitme esigini yordamadaki güvenilirligi degerlendirilmistir. Arastırmaya dört grup katılımcı dahil edilmistir. lk grup; normal isiten yetiskinlerden, diger üç grup sensorinöral isitme kayıplı yetiskinlerden olusmaktadır. Bu üç grup; düz, az egimli ve dik egimli odyogram konfigürasyonuna sahip katılımcılardan meydana gelmektedir. Çalısmaya katılan kisilere akustik immitansmetri ve saf ses odyometrisi uygulanmıs, daha sonra tüm katılımcılara MASTER ve IHS sistemleri ile benzer parametreler kullanılarak ASSR testi yapılmıs, her iki kulaga aynı anda, çoklu frekansta uyaran verilmistir. 500-1000-2000-4000 Hz tasıyıcı tonlar, 77-105 Hz arasında farklı oranlarda modüle edilmistir. ASSR testleri sırasında, test edilen kisinin rahat bir pozisyonda uzanması saglanmıs ve mümkünse uyuması istenmistir. ASSR testleri en az 15 dakika, en çok 50 dakika sürmüstür. Ortalama test süresi MASTER'da 30.54 dk., IHS'de 33.51 dk.'dır. Karsılastırmalar için Pearson korelasyon analiz yöntemi kullanılmıstır. Dört grupta iki ayrı sistemden elde edilen ASSR esikleri ile davranım esikleri karsılastırılmıstır. Her iki sistemde elde edilen sonuçlara göre; normal isiten grupta ASSR esikleri ile davranım esikleri arasında oldukça düsük korelasyon vardır (r=0.09-0.62). Düz ve az egimli odyogram konfigürasyonu olan sensorinöral isitme kayıplı kisilerin oldugu ikinci ve üçüncü gruplarda, MASTER ve IHS'de, tüm frekanslarda yüksek korelasyonlar gözlenmistir (r=0.82-0.97). Dik egimli odyogram konfigürasyonu olan sensorinöral isitme kayıplı kisilerden olusan dördüncü grupta ise; her iki sistemde, 1000-2000-4000 Hz'lerde yüksek korelasyonlar (r=0,80-0,92) elde edildigi görülürken; 500 Hz'te düsük korelasyonlar bulunmustur (r=0,07). Normal isitenlerde ve dördüncü grupta elde edilen bu farklar daha önce yapılan bazı arastırmalarda da görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, two systems to assess auditory steady state responses (ASSR) were compared under similar test conditions using MASTER and IHS. ASSR thresholds at four frequencies were assessed with both methods in both ears of subjects. There were four groups of people in the study: normal hearing subjects, sensorineural hearing impaired subjects with flat, sloping and precipitous hearing loss. Before performing ASSR test, each subject underwent immitancemetry and pure tone audiometry. ASSR measurements were performed by presenting modulated tones between 77-105 Hz in multiple frequencies (500-1000-2000- 4000 Hz) . Subjects were encouraged to relax and sleep if possible during the test. ASSR tests durations were 15 minutes at least and 50 minutes maximum. Average of the test duration was 30.54 min. in MASTER system and 33.51 min. in IHS system. The means and correlations between the behavioral thresholds and predicted thresholds were calculated at four carrier frequencies using Pearson Correlation Analysis method. Low correlation scores were found between the behavioral thresholds and ASSR thresholds in both MASTER and IHS systems in normal hearing group (r=0.09-0.62). The correlation scores between the behavioral thresholds and ASSR thresholds were found to be high in subjects with flat and sloping hearing loss (r=0.82-0.97) in both systems. High correlation scores were found between the behavioral thresholds and ASSR thresholds in subjects with precipitous hearing loss at 1000-2000-4000 Hz, although low correlation scores were obtained at 500 Hz These score differences between normal hearing subjects and subjects with precipitous hearing loss were also reported in other studies.