Bebeklik döneminde tam görme kaybı gelişen ergenlerde ruhsal değerlendirme
Psychological evaluation of totally blind adolescents since infancy
- Tez No: 230004
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAYAALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Psikiyatri, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Eye Diseases, Psychiatry, Psychology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tam görme kaybı, bebeklik, ergenlik, bağlanma, benlik saygısı, davranış sorunları, Total blindness, infancy, adolescence, attachment, self-esteem, behavioural problems
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada bebeklik döneminde tam görme kaybı gelişmiş ergen grubu ile benzer sosyodemografik özellikler gösteren gören ergenlerden oluşan kontrol grubunun psikomotor gelişim öyküsü, bağlanma örüntüsü, davranış sorunları, kaygı, depresyon ve benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelemesi amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırma 11-14 yaş aralığındaki 40 görme engelli ergen ve kontrol grubuyla yapılmıştır. Çalışmaya alınan ergenler ve ailelerine Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, Ebeveyn ve arkadaşlara bağlanma envanteri kısa formu, Çocuklar için Sürekli Kaygı Envanteri, Çocuklar için Davranış Değerlendirme Ölçeği ve Piers-Harris'in Çocuklarda Öz Kavramı ölçekleri doldurulmak üzere verilmiştir.Bulgular: Psikomotor gelişim öyküsünde görme engelli grupta yürümeye başlama yaşında gecikme olduğu, daha fazla steryotipik hareket ve ekolali izlendiği bulunurken cümle kurmaya başlangıç zamanında gecikme saptanmadı. Görme engelli grubun toplam bağlanma puan ortalaması ve sürekli kaygı düzeyleri gören gruba göre daha yüksek, toplam davranış sorunu puanı ortalaması daha düşük olduğu bulunurken depresyon ve benlik saygısı düzeyleri bakımından anlamlı fark saptanmadı.Tartışma: Görme engelli grubun daha güvenli bağlanmaları anne bebek ilişkisinde fiziksel temasın ve işitsel öğelerin daha fazla kullanılmasıyla ilgili olabilir. Görme engelli ergenlerde daha az davranış sorunu görülmesinin nedeni ergenlikte yaşanan bedensel değişikliklerden daha az rahatsız olmalarıyla ilişkili olabilir. Görme engelli ergenlerin daha sık kazalara uğrayabilmeleri, kaygı düzeylerinin daha yüksek olmasıyla ilişkili olabilir.Görme engelli ergenlerin gören ergenlerden izole yaşamaları nedeniyle engelli olmanın dezavantajlarını gören ergenlerle bir kıyaslama yaparak yaşamıyor olabilir ve bu nedenle benlik saygısı düzeyleri açısından kendilerini eksik hissetmiyor olabilirler.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we planned to compare congenitally blind adolescents with non-blind ones according to psychomotor developmental features, attachment characteristics, behavioural problems, anxiety, depression, and self-esteem levels.Method: This descriptive study has been took place in Veysel Vardar Elementary School and Uskudar Turkan Sabancı Elementary School. Both schools are specific for blind children. We took 40 blind adolescents with their family. As control group, we choose 40 non-blind adolescents with the similar age, gender and salary status. We used following scales: Children?s Depression Inventory , Child Behaviour Checklist, Inventory of Parent end Peer Attachment, Spielberger?s Anxiety Inventory, Piers-Harris Children?s Self-Concept Scale, Sociodemographic Form.Results: We found that stereotypies, echolalia and delay in motor development in visually impaired group. However, there was no delay in linguistic development in handicapped adolescents. Attachment and anxiety levels were high in visually impaired individuals, but behavioural problem scores were lower than control group. There was no difference in depression and self-esteem levels between two groups.Discussion: The probable cause of more secure attachment levels in handicapped individuals may be associated with more usage of physical and auditory contact with parents. Because of low distress levels about body image in blind adolescents, the behavioral problems get to be low. High accident rate in impaired adolescents may be associated with high anxiety levels. No difference between self-esteem rates may be due to isolated life style in blind adolescents.