Linyitlerin şişmelerinin, çözünürlüklerine etkisi
The Effect of the swelling of lignites on their solubilities
  1. Tez No: 23003
  2. Yazar: SADIK ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER TOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit? Ekstraksiyon, Şişme j çözücü
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
iii Özet'- Yüköek Lisans Tezi LÎNYÎTLERÎN ŞÎŞMELERÎMÎM» ÇÖZÜNÜRLfKLERÎEE ETKÎSÎ Sadık Çalışkan Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Balı Danışman. Doç. Dr. Taner TOĞRGL 1992, Sayfa: 78 jüri: Prof. Dr» Aral OLCAY Doç. Dr. Taner TOĞRUL Y. Dog. Dr. vecihi PAMUK Bu çalışmada^, Soraa-Merkez, Yıkanmış Tunçbilek, Şe yi tömer, Adıyaman-Ğölbaşı, Bolu-Göynük Linyitleri vezon- guldak-Kozlu taş kömürü olmak üzere MTA Enstitüsünden sağ lanmış 7 ayrı örnek üzerinde, süper kritik şartlarda tolu- en eks t raks iyonu yapılmış tır. Ekstraksiyon işlemleri 4 ayrı grupta toplanmıştır. Birinci grupta orijinal kömür ve linyitlere ekstraksiyon uygulanmıştır. îkinci grupta seçilen linyit örneklerine değişik çözücülerle ön şişirme uygulanmış ve ön şişirme çözücüsü uzaklaştırıldıktan sonra ekstraksiyon uygulanmış tır, üçüncü grupta linyit örnekleri \n sel ile yıkanmış ve kurutulduktan sonra ekstraksiyon uygulanmıştır. Dördüncü grupta ise aynı linyit örnekleri HCİ üe yıkanıp, son ra ön şişirilmiş ve ön şişirme çözücüsü uzaklaştırıldıktan sonra ekstraksiyon uygulanmıştır. 340°c sıcaklık ve çözücü/kömür oranı, 10/1 olacak şekilde çalışılmış ve 50-55 Atm. 'e ulaşılan basınçlarda yapılan çalışmalar da, ön şişirmenin ve asitle ön yıkama nın ekstraksiyon verimini artırdığı görülmüştür. Deneyler sonunda elde edilen ekstrakt, fraksiyon- lanıp yağ ve asfaltenlerine ayrılmıştır, ön şişirme son rası, linyitlerin eks traktlarının yağ verimi, orijinal lin yitlerle gerçekleştirilen ekstraks iyonlardan elde edilen ekstraktm yağ veriminden genellikle daha düşük çıkması na rağmen, asitle ön yıkama sonrası yapılan ekstraksiyon- larda elde edilen ekstraktın yağ verimi, orajinal linyit ekstraktının yağ verimine kıyasla artmıştır.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECT OF THE SWELLING OF LIGNITES Olt THEIR SOLUBILITIES Sadxk Çalışkan Ankara university Graduate School of Natural Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Or, Taner TOĞRUL 1992, Pages 78.'. Jury: Prof. Dr. Aral OLCAY Assoc*. j?rof.Dr. Taner TOĞROL Assist. Prof. Dr. ¥ecihi PAMOK In this research, six different lignites. Soma-Merkez Tunçbilek, Seyitömer, Adxyaman-Golbasx, Bolu-Göynük, and one ccal Zonguldak-Kozlu, were extracted with toluen in the supercritical conditions, 340°C and 50-55 atm. Extraction experiments were carried out in four different groups: Supercritical gas extraction ÎSCGE3 of original lignites, SCGE of preswelled lignites with different solvents, SCGE of prewashed lignites with HCI, and SCGE of preswashed and preswelled lignites. It was seen that preswelling with solvent and prewashed with acid increased the extraction yield. In addition, extract s obtained fram SGCE of lignites were fractionated to oils and asphaltenes. it was found out that prewashing increased the yield of oil fraction of extract where as preswelling decreased the yield of oil fraction of extract. Key Words Lignite, Extraction, Swelling