Erzurum ilinde bulunan yataklı tedavi kurumlarında sağlık çalışanlarına yönelik hasta veya yakınları tarafından uygulanan şiddetin araştırılması
The examination of Violence applied by patients and their relatives oriented to the health staff working hospitalized treatment organizations in Erzurum
- Tez No: 230074
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEZİH KÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yataklı Tedavi Kurumları, Sağlık Çalışanları, Şiddet, In Patient Organisations, Health Staff, Violence
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç Erzurum il merkezindeki yataklı tedavi kurumlarında, hasta veya yakınları tarafından uygulanan sözel, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının sosyodemografik özelliklerini, çalışma yerlerini, meslek gruplarını, çalışanların uğradıkları şiddetin niteliğini, davranışsal özelliklerini ve bunları etkileyen faktörleri saptamaktırGereç ve Yöntem: Erzurum il merkezindeki yataklı tedavi kurumlarında görevli 947 sağlık çalışanına 33 adet çoktan seçmeli sorudan oluşan anket formu, ilgili kurumlarda, çalışma ortam ve saatlerinde, sağlık çalışanları ziyaret edilerek toplu olarak ya da tek tek doldurulması sağlanarak elde edilen veriler Ki-Kare analiz testi kullanılarak değerlendirildiBulgular: Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının %68.1'inin (n=645) şiddete maruz kaldığı, şiddetin %87'sinin (n=548) sözel şiddet şeklinde olduğu, şiddetin klinikler içinde en çok %84.9 oranında (n=90) acil serviste gerçekleştiği, meslek grupları arasında en çok %78.8 oranında (n=41) uzman hekimlerin şiddete maruz kaldığı, maruz kalınan şiddetin %49.7 oranında (n=311) 08-16 saatleri arasında gerçekleştiği, şiddeti uygulayan kişinin %59.5 oranında (n=375) 25-40 yaşlarında, %79.9 oranında (n=509) erkek olduğu, sağlık çalışanlarına göre şiddet nedeninin %44.2 oranında (n=227) sağlık sisteminden kaynaklandığı, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet sonucu %31.7 oranında (n=185) saldırganı kovma şeklinde tepki gösterdiği, şiddetin sağlık çalışanlarının %38.5'nun (n=224) mesleki performanslarını azalttığı tespit edildi.Sonuç: Ülkemizde sağlık çalışanlarına karşı şiddet uygulanmasının olağan bir hal aldığı ve sayısının gün geçtikçe arttığı görülmekte olup sağlığımızın korunması ve hastalıklarımızın tedavisi için çalışan sağlık mesleği mensuplarının iş yerlerinde uğradıkları şiddetin önlenmesi için siyasi, idari, bireysel ve toplumsal duyarlılığın gösterilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, We aimed to determine the factors affecting these and behavioral features, type of violance the workers were undergone, groups of profession, working places, sociodemographic features of health professionals who were undergone to verbal, physical or sexual violence applied by patients or their relatives in patient treatment organizations in Erzurum city centre.Material and Method:In patient treatment organizations in Erzurum city centre, a questionnaria form consisting of 33 multi-optional questions were asked to 947 health employees working in these organization, and made the forms filled by these personel, and the data obtained were assessed by using chi-square analysis test.Findings:It was found out that 68.1% of the health staff underwent to violence(n=645), and that 87% of the violence was in the way verbal (n=548), and that the violence happened most in clinics at the rate of 84.9% (n=90) in the emergency service, and that, among profession groups, the expert doctors underwent mostly to the violence at the rate of 78.8% (n=41), that undergone violence happened mostly between the hours of 08:00 and 16:00 at the rate of 49.7% (n=311), and that the persons who use the violence were between the ages of 25-40 years at the rate of 59.5% (n=375), and that they were male at the rate of 79.9% (n=509), and that the reasons of the violence according to the health staff were orginated from Health System at the rate of 44.2% (n=227), and that, as a result of the violence the health staff underwent, the health staff only showed reaction as in the way chasing the assaults at the rate of 31.7% (n=185), and that the violence reduced the performance of the health staff at the rate of 38.5% (n=224).In Conclusion:In our country, as violence became usual against to the health staff, and increased day by day, in order to protect our health and provide treatment for our diseases, the violence the health staff experienced in their working places should be prevented, and politic, administirative individual and commanial sensitivity should be indicated.