Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde 2006 yılındaki mortalite nedenlerinin incelenmesi
Make a study of mortality reasons in 2006 at Atatürk University Medical Faculty Hospitals
  1. Tez No: 230075
  2. Yazar: GÖKHAN ERSUNAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT ACEMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, İlk ve Acil Yardım, Public Health, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm istatistikleri, ölüm, ölüm nedenleri, Death statistics, Death, Reasons of death
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Hastane ölüm kayıtlarının değerlendirilmesi hastane kayıt sistemindeki sorunların saptanmasını sağladığı gibi yapılacak hizmetlerin planlaması, hizmet etkisinin değerlendirilmesi için de önemli bilgiler sağlayabilir. Çalışmanın amacı 2006 yılında, Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanelerinde ölen hastaların geriye dönük olarak araştırılıp ölüm nedenlerinin belirlenmesi, ölen hastaların demografik verilerinin çıkarılmasıdırBu tanımlayıcı epidemiyolojik tipteki çalışmayla ölen hastaların defin ruhsatları ya da dosya kayıtları incelenerek ölüm nedenleri geriye dönük olarak belirlendi. Ölen hastaların yaş, cinsiyet, yaşam yerleri, ölümlerin aylara, mevsimlere ve servislere göre dağılımı, tanılarına göre kanserden ölümlerin dağılımı, bebek ölüm nedenleri çıkarıldı. Ayrıca ölüm kayıtlarındaki hatalar tespit edildiToplam 1945 olgunun %58'si erkektir. Ölümlerin en fazla %10 ile ağustos ayında olduğu, en az %7 ile ocak ayında meydana geldiği tespit edilmiştir. Defin ruhsatlarında ölüm nedenlerinin yaklaşık %20'sinin yanlış doldurulduğu saptandı. Ölümlerin en fazla %23 ile 0?4 yaş grubunda gerçekleşmiştir. Ölümlerin servislere göre dağılımına bakıldığında %19 ile en fazla pediatri servisinde gerçekleştiği tespit edildi. İncelenen defin ruhsatlarının %20'sinin hekimlerce hatalı doldurulduğu görüldü. Hastanemizdeki defin ruhsatları ve dosya kayıtları incelendiğinde en sık ölüm nedeni %19 ile serebrovasküler hastalıklara bağlı ölümlerdir. Kansere bağlı ölümleri incelediğimizde, erkelerde en fazla %33 ile akciğer kanserine bağlı ölümler geçekleşirken, kadınlarda ise %15 ile meme kanseri ve mide-duodenum kanserlerine bağlı ölümlerin geçekleştiği anlaşıldı. Bebek ölümleri açısından en sık ölüm nedeninin %33 ile prematüriteye bağlı ölümler olduğu görüldü. Adli olgulara bağlı ölümler incelendiğinde % 52 ile trafik kazaları en sık ölüm nedenidir.Çalışmamız sonucunda 3. basamak bir sağlık kuruluşunda bile hekimlerce doldurulan defin ruhsatlarının hatalı ve eksik doldurulmasının azımsanmayacak boyutta olduğu görüldü. Araştırmamız, ölüm nedenleri ve demografik özelliklerin bölgelerarası ve hastaneler arası değişebileceğini de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The evaluation of the hospital?s death records, does also determines the problems on the hospitals record system and prevents the plan of service and gives us an efficient data of the serice. The aim of this study conducted in 2006 is to investigate the reasons of the deaths and to detuct the demographic data in which the people died in Atatürk University Implementation and Research Hospital.With this descriptive epidomiologic type of research, patients reasons of death were determined retrospectively with the help of their death licence or their files. Patients? who died age, sex and live place, the distribution of the deaths according to months, seasons and services, the distribution of the deaths from cancer according to diagnosis and the reasons of the babies deaths were examined. The mistakes on the death records has also been defined.On total 1945 facts, %58 is male. It has been stated that most of the deaths are in August (%10) and the least is in January (%7). Reasons of death in approximately 20% of the death certificates were filled incorrectly detected. With %23 percentage, most of the deaths are realized in 0-4 age. Most frequency deaths were in pediatric service (%19). It is been defined that on the analysis of the death licences %20 have been wrongly filled by the doctors. When we also analyse the death licences and file records, Cerebrovascular diseases were the most cause of deaths (%19). When we analysed the deaths related with the cancer, the lung cancer was the most cause of deaths in males (%33), the breast and stomach-duedonum cancer was the most cause of deaths in females (%15). Most cause of baby deaths was prematurite (%33). When we search the deaths on legal facts with %52,4 percantage the traffic accidents takes the lead.As a result, even in the 3rd stage of health instution, the death certificates that was fulfilled missing and wrongly by the doctors were in a huge size. Our study had been showen us that the demographic features and the reasons of deaths can change interregions and interhospitals.