Kienböck hastalığı tedavisinde kullanılan radial kısaltma osteotomisinin radioulnokarpal ekleme binen yükler üzerindeki etkilerinin araştırılması (Biyomekanik çalışma)
Examination of radioulnocarpal joint loading after radial shortening osteotomy for the treatment of Kienböck?s disease (Biomechanical study)
  1. Tez No: 230140
  2. Yazar: AHMET CEMİL TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZGE GÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kienböck hastalığı, radial kısaltma osteotomisi, biyomekanik, radioulnokarpal yük dağılımı, Kienböck?s disease, radial shortening osteotomy, biomechanics, radioulnocarpal joint loading
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Radial kısaltma osteotomisi, Kienböck hastalığı ve negatif ulnar varyans varlığında, radiolunat ekleme binen yükü azalttığı için uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir. Radial kısaltma osteotomisinin, nötral veya pozitif ulnar varyanslı ve ileri evre Kienböck hastalıklı hastalarda da iyi klinik sonuçlar vermesi nedeniyle, radiolunat ekleme binen yük dağılımlarını azaltmak dışında, farklı bir mekanizma ile etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, radial kısaltma osteotomisinin, radiolunat eklem yük dağılımı üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla bu çalışmayı gerçekleştirdik.Bu biyomekanik çalışmada, sert köpükten imal edilmiş standart sol el bileği modelleri kullanıldı (Sawbones®, Malmö, Sweden). El bileği nötral pozisyonunda, sağlam el bileği modellerinde ve iki mm ve dört mm radial kısaltma osteotomisi uygulanan el bileği modellerinde, 14kgf ve 25kgf yüklenmeler altında, radioulnokarpal eklem yük dağılımları araştırıldı.Sağlam el bileği modellerinde, 14kgf ve 25kgf yüklenme sonrası oluşan ortalama basınç dağılımları karşılaştırıldığında, ulnokarpal eklemdeki artış, radiolunat eklemdeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla, p=0,012, p=0,036). Hem 14kgf, hem de 25kgf yüklenme sonrası oluşan ortalama basınç dağılımları kendi aralarında karşılaştırıldığında, sağlam el bileği ve osteotomi yapılan gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak, radial kısaltma osteotomisi, el bileği nötral pozisyonunda, radiolunat ekleme binen yükleri azaltmada etkili değildir
Özet (Çeviri)
Radial shortening osteotomy is a well known applied technique for unloading radiolunate joint in cases of Kienböck?s disease and negative ulnar variance. Radial shortening osteotomy provides good clinical results in neutral or positive ulnar variances and advanced stage Kienböck?s disease cases. We think another mechanism is effective in radial shortening osteotomy rather than the radiolunate joint unloading. Therefore, in this study we aimed to show the effects of radial shortening osteotomy on the radiolunate joint load distributionIn this biomechanical study, we used standart left wrist models made of solid foam (Sawbones®, Malmö, Sweden). The radioulnocarpal joint load distribution was investigated in normal wrist model and 2mm and 4mm radial shortening osteotomy models under 14kgf and 25kgf loads when the wrist position was neutralIn the normal wrist group, the comparison of the average pressure distributions under the loads of 14kgf and 25kgf shows that the increase at the ulnocarpal joint loading and the decrease at the radiolunate joint loading were statistically significant (p=0,012, p=0,036, respectively). When we compare the respective average pressure distributions after 14kgf and 25 kgf loading, there were no statistically significant difference between the normal wrist and the osteotomy groupsConsequently, radial shortening osteotomy is not effective to decrease the radiolunate joint loading when the wrist is in neutral position