Larenks kanserli hastaların tümör dokularında Epsteın-Barr virüsün gerçek zamanlı polimeraz zincirleme reaksiyonu ile saptanması
Identification of Epstein-Barr virus with real time polymerase chain reaction in tumoral tissues of patients with laryngeal carcinoma
- Tez No: 230144
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYYAL ROTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: EBV, Larenks kanseri, Real-Time PCR, EBV, laryngeal carcinoma, Real-Time PCR
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Larenks Kanserli Hastaların Tümör Dokularında Epstein-Barr Virüsün Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincirleme Reaksiyonu ile SaptanmasıÇalışmamızda, larenks kanserli hastalardan alınan tümör dokusundan EBV varlığının gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile saptanması ve larenks kanserlerinde EBV'nin altta yatan faktörlerden biri olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla toplam 25 hastadan alınan tümör dokuları çalışmamıza dahil edilmiştir. Ayrıca larenks kanseri dışı herhangi bir larengeal lezyonu olan 17 hastadan alınan doku örnekleride kontrol grubu olarak çalışmamıza dahil edilmiştir. Ayrıca hastaların sigara içme alışkanlıkları, günlük sigara içme sayıları, sigara içim süresi, alkol kullanma alışkanlıkları, aile hikayesi, tümörün yeleşim yeri ve tümörün patolojik tipi kaydedilmiş ve EBV pozitifliği ile bu özellikler arasındaki ilişki de sorgulanmıştır. Dokulardan EBV DNA izole edildikten sonra Qıagen Artus EBV RG PCR kit kullanılarak Rotor-Gene 6000 cihazında amplifikasyon yapılmıştır. Çalışmamızın sonunda EBV ile sigara içme alışkanlıkları, günlük sigara içme sayıları, sigara içim süresi, alkol kullanma alışkanlıkları, aile hikayesi arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Supraglottik yerleşimli tümörlerde anlamlı olarak diğer yerleşimlere göre EBV PZR pozitifliği daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda EBV pozitifliği tümörlü grupta %40, kontrol grubunda ise %47.1 oranında saptanmıştır. Sonuç olarak EBV ile larenksin skuamöz hücreli kanserinin patogenezi arasında direkt bir ilişki göremedik. Ancak bu konu ile ilgili daha fazla örnek kullanılarak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Eğer EBV ile larenks kanserleri arasında anlamlı bir ilişki bulunursa sıklığı giderek artan larenks kanserlerinin ilerleyişinin tahmini ve tedavinin düzenlenmesine önemli katkı sağlıyacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Identification of Epstein-Barr Virus with Real Time Polymerase Chain Reaction in Tumoral Tissues of Patients with Laryngeal CarcinomaIn this study, we aimed to investigate if EBV is a risk factor of laryngeal carcinoma by determination of EBV with real time PCR in tumoral tissues of patients with laryngeal carcinoma. Tumoral tissues obtained from 25 patients with laryngeal carcinoma were included to the study. We also included 17 specimens obtained from patients with non-tumoral lesions of larynx as control group. Also smoking habits, number of cigarettes comsumpted daily, total duration of smoking, alcohol consumption habits, family history, and localization and pathologic type of tumor were recorded and we investigated the relationship between these parameters and EBV positivity. After isolation of EBV DNA from tissues, amplification is done with Rotor-Gene 6000 device by Qiagen Artus EBV RG PCR kit. We could not find any relationship between EBV positivity and smoking habits, number of cigarettes comsumpted daily, total duration of smoking, alcohol consumption habits and family history. EBV positivity is significantly higher in supraglottic tumors compared with other localizations. EBV was positive in 40% of cancer patients and 47.1% of control patients. As a result, we couldn?t find any relationship between EBV positivity and laryngeal squamous cell carcinoma. We think further studies with higher numbers of samples sould be done on this subject. If a positive relationship between laryngeal carcinoma and EBV positivity could be found, there may be a great improvement in management of laryngeal carcinomas.