Sistemik sklerozda Endotelin-1 düzeyi ve endotelin reseptör polimorfizminin hemodinamik ve klinik parametrelere etkilerinin araştırılması
On the hemodynamic and clinical effects of Endothelin-1 level and endothelin receptor polymorphisms in systemic sclerosis
  1. Tez No: 230188
  2. Yazar: ADEM KIDIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN T.E.ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Skleroderma, endotelin-1, endotelin reseptör A -231G>A polimorfizmi, endotelin reseptör B G57S polimorfizmi, Holter, ekokardiyografi, kan basıncı, pulmoner arter basıncı, Scleroderma, endothelin-1, endothelin receptor A -231G>A polymorphism, endothelin receptor B G57S polymorphism, Holter, echocardiography, blood pressure, pulmonary arter pressure
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Skleroderma (SSc) ciltte ekstrasellüler matriks artışı, damar hasarı, immunulojik anormallikler ve fibrozisle giden sistemik bir hastalıktır. Endotelin-1 SSc etyolojisinde, hastalığın klinik bulgularının ortaya çıkmasında ve progresinde önemli bir role sahiptir. Yapılan çalışmalar yeni tedavi stratejilerinin gelişmesine neden olmuştur. Endotelin-1 düzeyi ve reseptör polimorfizmleri hastalığın kliniği ve tedavi yaklaşımını etkiliyor gözükmektedir. Çukurova Bölgesindeki skleroderma hastalarında plazma ET-1 düzeyinin hemodinamik ve klinik bulgularla ilişkisini incelemek, ET reseptör B G57S ve ET reseptör A -231G>A polimorfizmlerinin sıklığı ve bu polimorfizmlerin hemodinamik ve klinik bulguları ile olan ilişkisini araştırmakGereç ve yöntem: Skleroderma tanısı alan 43 (2/41, E/K) hasta ve 42 (0/42, E/K) sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Plazma ET-1 düzeyine ELİSA yöntemiyle bakıldı. ET reseptör B G57S ve ET reseptör A -231G>A polimorfizmlerinin belirlenmesinde PCR-RFLP tekniği uygulandı. Kardiyak bulguları transtorasik ekokardiyografi ile değerlendirildi. 24 saatlik Holter ile nabız, sistolik ve diastolik kan basınçları ölçüldü. Akciğer bulguları solunum fonksiyon testleri ve bilgisayarlı tomografi ile değerlendirildiBulgular: Skleroderma hastalarında plazma ET-1 düzeyi 7,23±2.15 fmol/ml (ortalama±SS) iken, kontrol grubunda 4,10±1,06 fmol/ml (ortalama±SS) bulundu. Hasta grubunda kontrol grubuna göre istatitiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulundu (pA polimorfizmleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (5/43, 0/42) (p=0,023). ET reseptör A -231G>A polimorfizmleri ile plazma ET-1 düzeyi, hemodinamik parametreler, klinik bulgular arasında korelasyon gözlenmedi. Hasta ve kontrol grubunda ET reseptör B G57S polimorfizmi gözlenmediSonuç: Skleroderma hasta grubunda kontrol grubuna göre plazma ET-1 düzeyi ve ET reseptör A -231G>A polimorfizmleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Plazma ET-1 düzeyi ve ET reseptör A -231G>A polimorfizmlerinin hemodinamik ve klinik bulgularla ilişkisi saptanmadı. ET reseptör polimorfizmleri ile hastalık bulguları arasında ilişki gösterilememesine karşın, daha geniş hasta populasyonu ile çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: Scleroderma is a fibrotic condition characterized by immunological abnormalities, vascular injury and increased accumulation of extracellular matrix proteins in the skin. It has been well known that endothelin-1 has a significant role in etiology of systemic sclerosis, clinical symptoms and progression of disease. Clinical trials have led to researchers to develop new treatment modalities. It is possible that endothelin-1 level and receptor polymorphisms may influence the clinical course of disease and the therapeutic approaches. Aim of the study is to investigate the relationship between plasma level of ET-1 and the hemodynamic and clinical findings in patients with scleroderma living Çukurova Region. We also intended to analyze the incidence of ET receptor B G57S and ET receptor A -231G>A polymorphisms in patients with scleroderma and correlation between these polymorphisms and the hemodynamic and clinical findingsMethods: Forthy-three patients (2M/41F) with scleroderma and 42 healthy controls (0E/42K) were taken into the study. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) utilized to determine the ET-1 level in plasma. ET receptor B G57S and ET receptor A -231G>A polymorphisms were established by PCR-RFLP. Transthoracic echocardiography were done to scleroderma group. Twentyfour-hour Holter blood pressures measurmets were done to both groups. Respiratory function tests were also carried out. Pulmonary status was assessed by HRCTResults: Patients with scleroderma had significantly higher plasma endothelin-1 levels compared to normal subjects (pA polymorphisms between two groups (5/43 vs 0/42) respecticaly (p=0,023). We have found no association between ET receptor A -231G>A polymorphisms and plasma ET-1 levels, hemodynamic or clinical findingsConclusion: In this study, it is statistically significant increase in plasma ET-1 levels and ET receptor A -231G>A polymorphisms were found in patients with scleroderma compared to normal subjects. A relationship between plasma ET-1 levels, ET receptor A -231G>A polymorphisms and hemodynamic/clinical symptoms has not been established.Larger multicenter studies are needed to eveluate the effect of the polymorphism on the clinical findings of scleroderma