0-2 yaş arasındaki çocukların kızamık-kabakulak-kızamıkçık seroprevalansı ve KKK aşısı ile aşılanma durumları ile antikor yanıtlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the antibody level by the status of MMR vaccination and seroprevalance of measles, mumps, rubella in 0-2 years old children
- Tez No: 230213
- Danışmanlar: PROF. DR. ESAT YILGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, seroloji, Measles, Mumps, Rubella, Serology
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık çocuklarda genellikle prognozu iyi olan çocukluk çağı hastalıklarındandır. Kızamığın otitis media, pnömoni, ensefalit ve SSPE; kabakulağın pankreatit, aseptik menenjit ve orşit; kızamıkçığın ise doğumsal kızamıkçık sendromu gibi önemli komplikasyonlara yol açabilmesi bu hastalıkların aşı ile korunmasını önemli kılmaktadır.Bu çalışmanın amacı; 0-2 yaş gurubu çocuklarda kızamık, kabakulak ve kızamıkçık antikor seroprevalansını ve KKK aşısı yapılan gurupta aşılama sonrası elde edilen antikor yanıtını, antikor yanıtına etkili faktörleri, ayrıca aşılanma oranlarını ve aya uygun aşılamanın olup olmadığını değerlendirmektir.Bu çalışma, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine Ekim 2006-Ekim 2007 tarihleri arasında getirilen, sağlıklı çocuklardan oluşan 0-2 yaş arasındaki 437 kişilik gurupta yapılmıştır.KKK aşısı %83.1 oranında resmi sağlık kuruluşlarında, %16.9 oranında ise özel sağlık kuruluşlarında yapılmıştır. Bu çocukların resmi sağlık kuruluşu ve özel sağlık kuruluşlarında aylarına uygun olarak KKK aşısı ile aşılanma oranı %100 olarak tespit edilmiştir.KKK aşısı sonrasında kızamık, kabakulak ve kızamıkçık antikorları açısından sırasıyla %81.3, %85.6 ve %80.5 oranında seropozitiflik tespit edilmiştir. Ayrıca aşılanma durumundan bağımsız olarak çalışma popülasyonunda kızamık, kabakulak ve kızamıkçık seroprevalansı sırasıyla %52.4, %64.9 ve %59.2 olarak saptanmıştır.Elde ettiğimiz kızamık, kabakulak ve kızamıkçık seropozitiflik değerleri bu aşının rapellerinin yapılmasının önemini vurgulamıştır. Ayrıca elde edilen düşük seropozitiflik oranları özel ve resmi sağlık kuruluşlarında yapılan aşıların son kullanıcıya ulaşıncaya kadar soğuk zincir kurallarına uygun olarak saklanması ve taşınması düşüncesini akla getirmektedir. Belli aralıklarla yapılacak toplum bazlı serolojik testlerle aşıların koruyuculuğu ve etkinliği değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Measles, mumps, rubella (MMR) are childhood diseases which have usually good prognosis. There are complications such as otitis media, pneumonia, encephalitis and SSPE for measles, pancreatitis, aseptic meningitis and orchitis for mumps, congenital rubella syndrome for rubella. This is of importance to prevent these diseases by vaccination.The aim of this study is to evaluate antibody seroprevalance of measles, mumps, rubella in 0-2 years old children, the antibody response after vaccination, the factors affect antibody response, the rate of vaccination and the vaccination program according to date.This study was performed in 437 healty group of children at 0?24 months of age admitted to Mersin University Medical Faculty Pediatric Outpatient Clinics between October 2006- October 2007.MMR vaccination rate at state primary health offices and private health centers was %83.1 and %16.9 respectively. Vaccination rate at appropriate age at state primary health offices and private health centers was %100.After MMR vaccine, the seropositivity was %81.3, %85.6 and %80.5 respectively. Besides this, MMR seropositivity was %52.4, %64.9 and %59.2 respectively independent from the vaccination status.The observed seropositivity values of the MMR vaccines showed the importance of the revaccination. Because of the observed low seropositivity rates the vaccines of private or offical health foundation must be carried and kept carefully according to the ice chain and the vaccination records must be taken sistematically. Efficacy of the vaccines should be performed with community-based serological tests at regular intervals