Safen ven greft hazırlanmasında oksidatif hasarlanma ve buna sistemik total antioksidan kapasitenin etkisi
The oxidative damage that occurs during the harvesting of the saphenous vein and the effect of total antioxidant capacity on this entity
- Tez No: 230216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEHİR SUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnternal Torasik Arter, KABG, Oksidatif Hasar, Safen Ven, Total Antioksidan Kapasite, Internal Thoracic Artery, CABG, Oxidative damage, Sapheneous Vein, Total Anti-Oxidant Capacity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Koroner arter by pass (KABG) cerrahisinde, arteryel greftlerde internal torasik arter (İTA), venöz grefterde ise safen ven (SV) ilk seçenektir. Bununla beraber SV greftlerin ilk bir yılda %30'u işlevini yitirirken, 10 yılda bu oran %50'ye ulaşmaktadır. Özellikle SV klasik teknikle hazırlanırken mekanik travma ve hipoksi SV'de endotel bütünlüğünü bozmaktadır. Açığa çıkan serbest radikaller doymamış yağ asitleriyle reaksiyona girerek lipid peroksidasyonuyla, hücre membranında geri dönüşümü olmayan hasarlanma yaparken, açığa çıkan reaktif aldehitler de hücre içi organellere zarar vermektedir. Bu olayların bir ürünü olan malondialdehid (MDA) hücre hasarının göstergesi olarak kabul edilmektedir. Oksidatif aktivasyon ise notrofil ve monositlerin primer granüllerinde bulunan myeloperoksidaz enzimi (MPO) ile gösterilmektedir. Oksidatif hasarda yer alan serbest radikaller ortamdan enzimatik olan ve olmayan antioksidanlarla uzaklaştırılmaktadır. Sistemik dolaşımda da yer alan tüm bu antioksidanlar, Total Antioksidan Kapasite (TAK) başlığı altında toplanmıştır.Bizde yaptığımız çalışmada, safen ven ile internal torasik arter arasındaki oksidatif hasar farkını, doku MPO, MDA ve histopatolojik analizle göstermeyi amaçladık. Bunun sistemik total antioksidan kapasite ile olan ilişkisini araştırdık.16 hastadan elde edilen klasik teknikle hazırlanmış SV ve İTA parçaları karşılaştırıldığında; SV'de ki endotel düzensizliği, düz kas ayrışmaları ve interstisyel mesafedeki mast hücreleriyle uyumlu olarak MPO (p=0.046) ve MDA (p=0.001) değerleri internal torasik artere göre yüksek bulduk. Ancak her iki greftin MPO ve MDA değerleri ile sistemik total antioksidan kapasite arasında bir ilişki yoktu. Bu sonuçlara göre SV de travma ve hipoksiye bağlı gelişen histolojik değişikliklerin İTA ya göre daha fazla oksidatif hasara yol açtığını, bunda İTA'nın pediküllü olarak minimal travmayla çıkartılmasının ve içinde kan akımının devam etmesinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Plazma TAK'si ile greftler arasındaki oksidatif göstergeler arasında bir korelasyon olmaması ise greftlerin bünyesindeki antioksidanların etkinliği ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Internal Thoracic Artery (ITA) among the arterial grafts and the Saphenous Vein (SV) among the vein grafts are the primarily preferred conduits in the coronary artery bypass grafting operations(CABG-O). Nevertheless, 30% of the SV grafts become nonfunctional within a year. This ratio rises to 50% by the end of 10 years. When the SV is prepared by classical technique the endothelium is compromised due to the mechanical trauma and hypoxia. The expressed free radicals reacts with unsaturated fatty acids giving rise to lipid peroxidation which yields an irreversible damage on the cell membrane. The freed aldehydes also act on the intracellur organels and damage them. Malondialdehyde (MDA) is a product of this incident and is accepted as an indicator of cell damage. Oxidative activation is demonstrated by the myeloperoxidase (MPO) which is found in the granules of the monocytes and the neutrophils. The free radicals present during an oxidative process are eliminated from the medium by the enzymatic and non-enzymatic anti-oxidants. All of these anti-oxidants present in the systemic circulation are called the total anti-oxidant capaity (TAC). In this study we investigated the oxidative damage difference between the SV and ITA by demonstrating the tissue MDA and MPO levels and histopathologic analysis. We also compared the relation with the TAC. When the tissue samples of the SV grafts harvested by the classical technique and the ITA tissue samples of 16 patients undergoing CABG-O were compared. MPO and MDA levels (p=0.046, p=0.001 respectively), separation of the smooth cell muscles and endothelial disorder in the SV tissue, were found higher than the ITA, consistent with the mast cells wthin the interstitial tissue. However neither SV, nor ITA had a correlation with the TAC in the sera. We can say that the histological changes in the SV due to trauma and hypoxi, give rise to a higher oxidative damage compared with the ITA, possibly be due to the harvesting as a pedicled with minimal trauma and continuation of blood circulation. The lack of correlation between the oxidative indicators of the grafts and the TAC was thought to be due to the effectivity of the anti-oxidants within the structure of the tissues.