Esansiyel hipertansiyonu olan kadınların yaşadığı cinsel sorunların belirlenmesi
Determining the sexual problems that women with essential hypertension
  1. Tez No: 230224
  2. Yazar: CEMİLE KÜTMEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABİRE YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel Hipertansiyon, Cinsellik, Kadın, Cinsel Fonksiyon Bozukluğu, Essential Hypertension, Sexuality, Female, Sexual Dysfunction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırma, esansiyel hipertansiyonun kadın cinsel fonksiyonlarına etkisinin belirlenmesi amacı ile deney ve kontrol grupları karşılaştırılarak yapılmış deneysel bir çalışmadır.Araştırmanın örneklemi deney ve kontrol grubundan oluşmuştur. Deney grubunu Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi kardiyoloji polikliniğine Esansiyel Hipertansiyon tanısı ile başvuran 71 kadın hasta, kontrol grubunu toplumdan rastgele seçilmiş, herhangi bir kronik hastalığı olmayan ve menopoza girmemiş 95 sağlıklı kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Kadın Cinsel İşlev Ölçeği? (KCİÖ) kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, yüzde hesaplamaları, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey testi, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (t testi) ve Pearson Korelâsyon testleri kullanılmıştırAraştırmada esansiyel hipertansiyonun kadın cinsel fonksiyonlarını önemli derecede etkilediği belirlenmiştir. Hipertansif kadınların %90'ının, sağlıklı kadınların %41'inin cinsel fonksiyon bozukluğu (CD) yaşadığı saptanmış ve esansiyel hipertansiyonu olan kadınların istek, uyarılma, lubrikasyon, orgazm, tatmin ve ağrı alt boyut puan ortalamaları ile KCİÖ'den aldıkları ortalama puan (19.24) sağlıklı kadınlara (26.34) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Kadınların yaşadıkları CD'un yaş, hastalık süresi, evlilik süresi ve doğum sayısı arttıkça arttığı, buna karşın eğitim düzeyi, gelir durumu ve evlilik yaşı arttıkça azaldığı belirlenmiştir. Normal vajinal doğum yapan kadınların daha fazla CD yaşadıkları ve ayrıca, beden kitle indeksi arttıkça CD görülme sıklığının da arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is an experimental study which has been done in order to determination of essential hypertension?s effect on sexual functions, has been compared with experiment and control group.The sample of research has constituted of experiment group and control group. The experiment group is composed of 71 women with essential hypertension who had consulted to the cardiology polyclinic of the Mersin University of Medicine and its Research and Aplication Center, and 95 healty women who have no chronic illness and who intransitive menopause. Research?s data has been collected by `Personal Information Form? and ?Female Sexual Dysfunction Index (FSFI)?In data?s evaluation average, standart deviation, percentage calculations, one way ANOVA, test of tukey, weightness test of distinction between two average (test t) and pearson correlation test have been used.It is determined in research that essential hypertension significantly affects female sexual functions. %90 of hypertensive females, %41 of healthy females stabilized that living sexual dysfunction and by statistic females who have essential hypertension desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction and with averages of pain subdimension point, was taking from FSFI average point (19.24) in comparison with healthy females (26.34) found meaning fully low. It is also determined that sexual disfunction on females, increases because of the age, period of illness, period of marriage and multigravidity increase, though the increasing level of education, economical condition and marriage age decreases.It is clearly seen that females who make normal vaginal delivery, living more and moreover they live more sexual dysfunction besides when body mass index increases, frequency of seeing of sexual dysfunction increases as well.