Konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliğine duyulan gereksinmenin incelenmesi
The examination of the need for consultation liaison psychiatric nursing
- Tez No: 230223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RANA YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşireliği, Depresyon, Anksiyete, Yoğun Bakım Ünitesi, Hasta Gereksinimleri, Consultation Liaison Psychiatric Nursing, Depression, Anxiety, Intensive Care Unit, Patients Needs
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım hasta ve hemşirelerinin, konsültasyon liyezon psikiyatri hemşireliğine duydukları gereksinimi ortaya koymak amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin Toros Devlet Hastanesi, Mersin Devlet Hastanesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde yatan hasta ve çalışan hemşireler oluşturmaktadırHasta verileri, araştırmacı tarafından görüşme tekniği ile“Görüşme Formu”ve“Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği”(HAD) kullanılarak toplanmıştır. Hemşire verileri,“Hastalarla İlgili Gözlemler Anketi”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayarda Microsoft Office Excel programı, Medcalc programı ve Statistical Package for the Social Sciences programında (SPSS) Ki-Kare, Independent t, ANOVA, Post Hoc testlerden Tukey, Cramer's V testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Hastaların %53'ü eş ve çocukları ile yaşamakta ve %64'ü cerrahi yoğun bakım ünitesinde yatmaktadır. Hemşirelerin; yarıdan fazlası (%64,6) 30 yaşın altında ve dörtte üçü yoğun bakım hemşireliği alanı ile ilgili eğitim almamıştır.Yoğun bakım hastaları önemli bir kesimi depresyon (%72) ve yarıya yakını da anksiyete (%42) yaşamaktadır.Hastalıklarını ilk öğrendiklerinde hastaların %43'ü korku yaşamakta ve yarısı (%50) yoğun bakım ünitesini ölümle bağdaştırmaktadır. Hastaların %69'u hemşirelerin kendilerini anlamadıklarını, iş merkezli çalıştıklarını, kendileriyle konuşmadıklarını ve dinlemediklerini belirtmiştir.Hemşireler; hastaların hastalığını ilk öğrendiğinde korktuğunu (%36,7), yoğun bakım ünitesini durumunun ağır ve ciddi olması ile bağdaştırdıklarını (%59,5), karşılaştıkları güçlükler konusunda hastalara yardımcı olabildiklerini (%84,8) ve konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşiresi ile çalışmak istediklerini (%92,4) belirtmişlerdir.Hastaların yoğun bakım ünitesinde yaşadıkları duygu ve düşünceler ile hemşirelerin tanımladığı duygu ve düşüncelerin birbiriyle örtüşmediği ve konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliğine gereksinim olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out as a descriptive study in order to determine the need of the intensive care unit patients and nurses for CLP nursing . The population of this study consists of the patients in intensive care units and the nurses working at these units in Mersin Toros Public Hospital, Mersin Public Hospital and Mersin University Faculty of Medicine Research and Practice Hospital.The data of the patients was collected by using the ?Interview Form? and ?Hospital Anxiety and Depression(HAD) Scale? by the researcher. The data of the nurses was gathered through the ?Observation Survey About Patients?. The data was analysed through Ki-Kare, Independent t, ANOVA, from Post Hoc tests-the Tukey and Cramer?s V tests in Statistical Package for the Social Sciences program (SPSS), Medcalc Package program and through the Microsoft Office Excel program.53% of the patients live with their spouses and children, 64% of them are in the surgical intensive care unit. More than half of the nurses (%64,6) are under the age of 30 and three out of four have no education on intensive care unit nursing.A significant part of the patients have depression (72%) and almost half of them of them (42%) have anxiety.When they learned their illnesses, 43% of the patients stated that they felt afraid. In addition, half of the patients (%50) correlated the intensive care with death. %69 of the patients said that nurses didn?t understand the patients, worked on job-based, they didn?t speak and listen to them.The nurses stated that when the patients learned their illnesses, they felt afraid (%36,7), they correlated that intense unit care with being serious ilnesses of them (59,5%). Beside this, the nurses stated that they could help the patients who suffered from any difficulties (%84,8) and that they desired to work with the consultation liaison psychiatric nurses (%92,4).According to the results of this study, the thoughts and feelings which patients experienced in the intensive care units are not parallel to the ones of the nurses and there is a necessity of consultation liaison psychiatric nursing.