Sigmoidoskopik-kolonoskopik polipektomiler: 19.5 yıllık inceleme
Evaluations of 19.5 years:sigmoidoscopic-colonoscopic polypectomies
- Tez No: 230283
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SELÇUK ATAMANALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal polip, sigmoidoskopik-kolonoskopik polipektomi, malignite, Colorectal polyp, sigmoidoscopic-colonoscopic polypectomy, malignancy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Temmuz 1988 - Ocak 2008 arasındaki 19.5 yıllık sürede Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endoskopi Ünitesi'nde sigmoidoskopik ve kolonoskopik polipektomi yapılan toplam 517 hastanın kayıtları incelenerek bunlardan polipektomi materyaline ait parafin blokları bulunan 438'inin histopatolojik incelemesi yeniden yapıldı.Hastalar 3-85 yaş arasında olup ortalama yaş 48.6 idi. Hastaların 282'si (% 64.4) erkek, 156'sı (% 35.6) kadındı. Polipektomi, 438 hastadan 165'inde (% 37.7) sigmoidoskopi, 273'ünde (% 62.3) ise kolonoskopi ile yapıldı. Major komplikasyon 2 hastada (% 0.5) görüldü, mortalite olmadı.Çalışmamızda kolorektal poliplerin % 1.4'ünün 10 yaş altında görüldüğü, yaş arttıkça polip görülme sıklığının arttığı ve poliplerin % 72.4'ünün 40 yaştan sonra görüldüğü ortaya çıktı. Erkek/kadın oranı 1.8 idi. Hastaların % 73.7'sinde tek polip varken, % 26.3'ünde birden fazla polip vardı. Polipler % 40.4 ile en fazla rektuma yerleşmişti, sigmoid kolon ve distaline yerleşim oranı ise % 81.0 idi. Çap olarak % 63.0 ile en sık 0-5 mm. çaptaki poliplere rastlandı. Poliplerin % 60.3'ü saplı, % 39.7'si sapsızdı.Histopatolojik çalışma sonuçlarına göre % 42.9 ile en çok hiperplastik poliplere rastlandı. Bunu % 21.9 ile adenomatöz polipler, % 18.8 ile mikst polipler, % 8.7 ile hamartomlar, % 6.6 ile serrated adenomlar ve % 1.1 ile inflamatuar polipler izledi. Poliplerin çok sayıda oluşu ve sapsız oluşu ile maligniteye dönüşüm arasında çok anlamlı, histopatolojik tanılar ile maligniteye dönüşüm arasında anlamlı ilişkiler bulunurken; yaş, cins, polip yerleşim yeri ve çapı ile maligniteye dönüşüm arasında bir ilişki görülemedi.Sonuç olarak, kolorektal kanserlerin en sık öncü lezyonları olan poliplerin tanınması ve polipektomi ile çıkarılmasında fleksibl sigmoidoskopi ve kolonoskopi, yüksek duyarlılığı ve düşük morbidite-mortalitesi ile altın standarttır.
Özet (Çeviri)
In this study, the records of 517 patients who underwent sigmoidoscopic and colonoscopic polypectomy between July 1988 and January 2008 at the Endoscopy Unit of General Surgery Department at Ataturk University Medical School were evaluated. The histopathological evaluations of 438 patients, whose paraffin blocks of the polypectomy material were available, were repeated.The patients ranged in age between 3 and 85 years (mean: 48.6 years). 282 (64.4%) were male and 156 (35.6%) were female. Of 438 patients, 165 (37.7%) had undergone polypectomy through sigmoidoscopy and in 273 (62.3%), through colonoscopy. Two patients (0.5%) had major complications. No mortality occurred.In our study, 1.4% of colorectal polyps were found in patients under 10 years of age; the incidence rate tended to increase with increasing age, and 72.4% of the polyps were found in those over 40 years of age. Male/female ratio was 1.8. In 73.7 % of the patients, there was only one polyp, while in 26.3%, there was more than one polyp. The most common site for polyps was the rectum (40.4%). However, 81.0 % were located in the sigmoid colon and its distal. The diameter of the polyps was 0-5 mm in 63.0%, and 60.3% had stems and 39.7% had no stems.According to the results of histopathological studies, the most common polyps detected were hyperplastic polyps (42.9%). This was followed by adenomatous polyps (21.9%), mixed polyps (18.8%), hamartomas (8.7%), serrated adenomas (6.6%) and inflammatory polyps (1.1%). A highly significant correlation was determined between the high number of polyps and lack of stems and potential for malignancy. While a significant correlation was determined between the histopathological diagnoses and potential for malignancy, no correlations were determined between age, gender, location and diameter of the polyp and potential for malignancy.In conclusion, flexible sigmoidoscopy and colonoscopy are the golden standards in identifying and removal by polypectomy of polyps, the most common premeditating lesions of colorectal cancers because of their low morbidity and mortality.