Karaciğer sirozlu hastalarda kolon kanseri görülme sıklığı ve patogenezde rol oynayan faktörler
Frequency of colon cancer in patients with liver cirosis and factors playing A role in pathogenesis
- Tez No: 778027
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Siroz, Kolon kanseri, Kolonoskopi, Malignite, Cirrhosis, Colon cancer, Colonoscopy, Malignancy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Karaciğer sirozu karaciğer, aynı zamanda karaciğer dışı maligniteler için bir risk faktörüdür. Bizim amacımız karaciğer sirozu ile birlikte görülen maligniteleri, özellikle kolon kanser riski olan hastaları yapılan kolonoskopi ve ya fleksibl sigmoidoskopi yöntemi ile tespit etmek, sıklığını belirlemek, patogenezini araştırmak, erken tanı konularak sağkalım süresine katkıda bulunmaktır. Metod: Çalışmamıza Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalında son 10 yılda karaciğer biyopsi olup, patoloji sonucuna göre siroz tanısı alan ve aynı zamanda kolonoskopi ve ya kolonoskopik biyopsi sonucuna ulaşılan 88 hasta dahil edildi. Dahil edilen hastaların dosyalarına laboratuvar, görüntüleme ve patoloji sonuçları ile birlikte retrospektif olarak bakıldı. Hastaların siroz etiyolojisi, Child-Pugh ve MELD skorları, kolonoskopi ve kolonoskopik biyopsi sonucu, polip çapı, hepatosellüler kanser varlığı, kolon kanseri ve ek malignitelerin varlığı, portal ven tromboz varlığı araştırıldı ve nötrofil-lenfosit oranı, tümör marker (AFP, CA 19-9 ve CEA) gibi laboratuvar değerlerine bakıldı. İstatistiksel analizler için SPSS 28.0 programı kullanıldı. Bulgular: Karaciğer sirozu olan hastalarda malignite riskinin fazla olduğu görüldü ve malignite olan hastaların yaşının malignite olmayanlardan yüksek olduğu görüldü. Gastrointestinal malignite riskinin daha fazla olup, HSK riskinin diğer malignitelerden daha fazla olduğu tespit edildi. Malignite olan ve olmayan gruplarda alkol, HCV, HBV, HDV, NASH, Konjenital Hepatik Fibrozis, Hemokromatozis, Kriptonejik, Otoimmün Hepatit, Primer Sklerozan Kolanjit siroz etiyoloji oranları anlamlı farklılık göstermedi. Malignite olan grupta Primer Biliyer Siroz oranı malignite olmayan gruptan anlamlı olarak daha düşüktü. HSK riskinin HBV ve HCV ilişkili karaciğer sirozunda daha fazla olduğu görüldü. Malignite olan grupta Child-Pugh skoru malignite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Malignite olan grupta MELD skoru malignite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Malignite olan grupta AFP değeri malignite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Malignite olan grupta CA 19-9 değeri malignite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Malignite olan ve olmayan gruplarda CEA değeri anlamlı farklılık göstermedi. Malignite olan ve olmayan gruplarda polip çapı anlamlı farklılık göstermedi. Malignite olan grupta NLR> 5 olan hasta oranı malignite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Malignite olan grupta portal ven trombozu oranı malignite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Sirozlu hastalarda malignite riskinin nadir olmadığı gözlendi. Malignite riski siroz etiyolojisi ile ilişkili olup, sirozun evresi ve ileri yaşla bu riskin artmış olduğu belirlendi. Malignite olan ve olmayan hastaları öngörmede Child-Pugh skorunun, MELD skorunun, NLR değerinin, AFP değerinin ve portal ven trombozunun etkinliği gözlendi. Malignite olan ve olmayan hastaları öngörmede daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu bulguların işığında daha net açıklamalar yapa bilmek için daha fazla sayıda hasta ve uzun takip süreci ile yapılan çalışmaların bu konuya katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Liver cirrhosis is a risk factor for non-hepatic malignancies. Our aim is to detect malignancies associated with liver cirrhosis, especially patients with colon cancer risk, by colonoscopy or flexible sigmoidoscopy method, to determine the frequency, to investigate the pathogenesis, to contribute to the survival time by early diagnosis. Materials and Methods: Our study included 88 patients who had liver biopsy in the last 10 years in Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine and were diagnosed with cirrhosis according to the pathology results, and whose colonoscopy or colonoscopy biopsy results were obtained at the same time. The files of the included patients were reviewed retrospectively, along with laboratory, imaging and pathology results. The etiology of cirrhosis, Child-Pugh and MELD scores, colonoscopy and biopsy results, polyp diameter, presence of hepatocellular cancer, presence of other malignancies, presence of portal vein thrombosis were investigated and laboratory values such as neutrophil-lymphocyte ratio, tumor marker (AFP, CA 19-9 and CEA) were viewed. SPSS 28.0 program was used for statistical analysis. Results: It was observed that the risk of malignancy was higher in patients with liver cirrhosis, and the age of patients with malignancy was higher than those without malignancy. It was determined that the risk of gastrointestinal malignancy was higher and the risk of HCC was higher than other malignancies. The etiology rates of alcohol, HCV, HBV, HDV, NASH, Congenital Hepatic Fibrosis, Hemochromatosis, Cryptonegic, Autoimmune Hepatitis, Primary Sclerosing Cholangitis, and cirrhosis did not differ significantly in the groups with and without malignancy. The rate of Primary Biliary Cirrhosis in the malignant group was significantly lower than the non-malignant group. The risk of HCC was found to be higher in HBV and HCV-related liver cirrhosis. The Child-Pugh score was significantly higher in the malignant group than the non-malignant group. The MELD score was significantly higher in the malignant group than the non-malignant group. AFP value was significantly higher in the malignant group than the non-malignant group. The CA 19-9 value was significantly higher in the malignant group than the non-malignant group. The CEA value did not differ significantly between the groups with and without malignancy. Polyp diameter did not differ significantly between the groups with and without malignancy. The proportion of patients with NLR > 5 in the malignant group was significantly higher than in the non-malignant group. The rate of portal vein thrombosis was significantly higher in the malignant group than in the non-malignant group. Conclusion: It was observed that the risk of malignancy was not uncommon in patients with cirrhosis. The risk of malignancy was associated with the etiology of cirrhosis, and it was determined that this risk increased with the stage of cirrhosis and advanced age. The effectiveness of Child-Pugh score, MELD score, NLR value, AFP value and portal vein thrombosis were observed in predicting patients with and without malignancy. More studies are needed to predict patients with and without malignancy. In the light of these findings, it is thought that studies with a larger number of patients and a long follow-up period may contribute to this issue in order to be able to make clearer explanations.