Düzce ilindeki hastanelerde çalışan temizlik personelinin M. tuberculosis enfeksiyonu açısından değerlendirilmesi
The evaluation of M. tuberculosis infection at hospitals' cleaner personel in Düzce
- Tez No: 230323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. C. ELİF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: M.tuberculosis, tüberkülin deri testi, hastane temizlik personeli, M. tuberculosis, tuberculin skin test, hospital cleaner personel
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tüberkülozun, hastane kökenli ve çoklu ilaca dirençli vakalarının yaygınlaştığı günümüzde, hastane çalışanlarındaki önemi daha da artmaktadır. Çalışmamızda; hastanede sürekli hastalar ile karşılaşan, idari bölümlerde çalışan ve atık toplama görevi olan temizlik personelinde tüberküloz enfeksiyonunun araştırılması amaçlanmıştır.Araştırma, Şubat-Mart 2008 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Sağlık Bakanlığı Düzce Atatürk Devlet Hastanesi'nde temizlik personeli olarak çalışan, M. tuberculosis'e maruziyet açışından potansiyel risk taşıyan kişileri kapsamaktadır. Çalışmaya 106 temizlik personeli katılmıştır. Tüberküloz enfeksiyonu, personele tüberkülin deri testi uygulanarak balgam örneklerinin boyalı mikroskopik incelemesi ve kültürü (Löwenstein- Jensen Besiyeri, Radyometrik Yöntem) yapılarak araştırılmıştır.Çalışmamıza yaşları 17-53 (ortalama: 33.99±7.31) arasında olan, 63'ü (%59.4) erkek, 43'ü (%40.6) kadın 106 personel katılmıştır. Personelde, yapılan mikroskopik ve kültür yöntemleriyle aktif tüberküloz saptanmamıştır. Tüberkülin deri testi ile latent tüberküloz enfeksiyon prevalansı %74.5 olarak hesaplanmıştır. Tüberkülin deri testi pozitifliği ile ekonomik durum, çalıştığı kurum ve BCG skarı parametreleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Tüberkülin deri testi pozitifliğini etkileyen faktörler ise; BCG skar sayısı, temizlik yapma görevi olması, hastanede çalışma yılı, çalıştığı kurum, çalıştığı birim parametreleridir. Ancak multiple regresyon analizine göre BCG skar sayısı ve çalıştığı kurum parametreleri tüberkülin deri testi sonucunda en etkili parametreler olmuşturTemizlik personelinin diğer sağlık çalışanları gibi tüberküloz açısından yüksek risk taşıdıkları görülmüştür. Temizlik personelinin hastanede çalışmaya başladığı andan itibaren düzenli taramalarda tüberkülin deri testi yapılmasının, eğer gerekli görülürse balgam örneklerinin incelenmesinin, tüberküloz konusunda eğitilmesinin ve bilgilendirilmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır. Aktif tüberküloz olgusu saptanmaması hastanelerimizdeki önlemlerin kısmen yeterli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis in health workers is becoming more important if the increases of the incidence of nosocomial infections and multiple drug resistant cases are taken into consideration. In our study, we aimed to evaluate the presence of tuberculosis infection in administration department workers as well as the waste collectors who are continuously facing with the patients.Between February-March 2008, the cleaning workers working in Düzce University School of Medicine or Düzce Atatürk State Hospital, who were carrying potential risk with regards to tuberculosis infection, were included in the study. A total of 106 cleaners enrolled in the study. Search for tuberculosis infection was done by skin tuberculine test along with the microscopic evaluation of stained sputum samples and culture.The mean age of the patients was 33.99±7.31(ranged 17-53). Of the 106 cleaners, 63 was male (59.4%) and 43 was female (40.6%). All diagnostic tests were negative regarding to active tuberculosis. The prevalence of latent tuberculosis infection was estimated to be 74.5% by using tuberculine skin test. The positivity of tuberculine skin tests significantly correlated with economical status, institution, and BCG scar parameters. The factors affecting the positivity of tuberculine skin test were: BCG scar numbers, working as a cleaner, the duration of work in the hospital, the hospital itself, the department of work. However, BCG scar number and the hospital were the most significant parameters according to multiple regression analysis.It was observed that the cleaners carry high risk like the other health workers. It was concluded that; from the very first beginning of work in the hospital, regular tuberculine skin tests, evaluation of sputum samples when necessary, education and training regarding tuberculosis infection are helpful for the cleaners. As we have not observed any active infection, the precautions taken in the hospital with regards to tuberculosis seemed fairly enough.