Kronik öksürüklü hastalarda etiyoloji ve maliyetin değerlendirilmesi
Evaluation of etiology and cost in patients with chronic cough
  1. Tez No: 230354
  2. Yazar: İLKER YILMAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik öksürük, astım, üst havayolu öksürük sendromu, gastroösefagial reflü, maliyet, Chronic cough, asthma, upper airway cough syndrome, gastroeosophagial reflux, cost-efectiveness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Öksürük, akut, subakut veya kronik olsun öksürüğe etkili bir yaklaşım, öksürüğün yaygın sebepleri için seçilmiş tanısal testler ve ampirik tedavi kombinasyonu kullanarak sırayla değerlendirmek ve tedavi etmektirKronik öksürüğün yaygın sebeplerinin tek klinik görünümünün öksürük olabileceğini bilmek önemlidir. Bu, öksürüğün yanıt verip vermeyeceğini görmek için selektif inceleme ve uygun tedavinin (hem kullanılan ajanlar hem de tedavinin süresi açısından) gerekliliğini vurgulamaktadır. Sıralı ve kombine tedavi çok önemli olabilir çünkü öksürük için birden fazla sebep mevcut olabilirKronik öksürük algoritması; farklı sebepler ve bu sebeplerin sıklıkları hakkında geniş ölçüde bilginin mevcut olmasına, seçilmiş tanısal testlerin ve ampirik tedavinin değerine ve yanıt için beklenen süreye dayanmaktadırÇalışmamızda Nisan 2007- Temmuz 2008 tarihleri arasında kronik öksürük nedeni ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran 90 hastanın retrospektif olarak değerlendirilmesi yapıldıHastaların 64'ü (%71,1) kadın, 26' sı (%28,9) erkek idi. Çalışmamıza alınan hastaların yaş ortalaması 46.24 ±15.42 (17?79) yıl idi. 86 hasta (%95.6) poliklinikten takip edildi. 4 hasta (%4.5) göğüs hastalalıkları servisinde yatırılarak tetkik edildiOrtalama öksürük süresi 17.29 (2?180) ay idi. 70 hastada (%77.8) öksürük kuru öksürük tarzındaydıOtuz üç hastanın (%36.7) öyküsünde sigara kullanımı mevcut idi. Bunların da 9'u halen düzenli sigara içicisi (%10), 24 hasta ise sigarayı bırakmıştı. Ortalama 21.71 (0.5?108) paket yılı sigara kullanımı mevcut idi. 12 hastada (%13.3) Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü kullanımı mevcuttu. Hastaların solunum sistemi muayenelerinin değerlendirilmesinde 69 hastada (%76.6) herhangi bir muyene bulgusu saptanmadıYirmiki (%24.6) hastada öksürük etiyolojisi olarak astım, 19 (%21.1) hastada gastroösefagial reflü, 8 (%8.8) hastada üsthavayolu öksürük sendromu, 13 (%14.4) hastada ise birden fazla etiyolojik neden saptandıMaliyet hesaplarına baktığımızda 90 hastanın ortalama maliyeti 216.61 ± 335.64 (45.20?2658.20) YTL, toplam ise 19494. 46 YTL olarak hesaplandı. En yüksek maliyet toplamda paket ücret için hesaplanırken, 2. sırada ise ampirik tedavi, 3. sırada ise bilgisayarlı tomografi için hesaplandı. Ortalama maliyetlerde ise ilk sırada 93.77 ± 46.88 YTL ile ampirik tedavi yer almakta idiÇalışmamızın sonuçlarına baktığımızda kronik öksürüklü hastaların tanısında ve maliyet etkinliğinde ampirik yaklaşım modelinin oldukça başarılı olduğu söylenebilir. Fakat özellikle maliyet etkinliği açısından daha fazla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır
Özet (Çeviri)
The aim of the effective approach for coughing is to find out the frequent causes of coughing such as; acute, subacute and chronic cough by using selective diagnostic tests and empirical treatment combination and to treat theseIt is important to know that the only clinical apperance of the frequent causes of chronic coughing can be cough. The emphasizes the necessity of selective examination and appropriate treatment to see whether coughing heals or not (from the point of used medicine and span of treatment) should be mentioned. Sequential and combined treatment can be very important because there can be more than one causes for coughingAlgorithm for treatment of chronic coughing depends on different causes, the existence of a lot of information about the frequency of the causes and the coherence of selective diagnostic tests, empirical treatment and the span of treatmentIn our study, which was held between April 2007-July 2008 evaluation of 90 patients who applied to Trakya University, Faculty of Medicine Chest Disease Department clinic because of chronic coughing was doneSixty four (%71.1) of patients were women, 26 (%28.9) of patients were men. The average of the patients? age was 46.24 ± 15.42 (17?79) yearsThe average span of coughing was 17.29 (2-180) months. Seventy (%77.8) patients? coughing character were nonproductiveIn the 33 (%36.7) patients medical history there was the use of smoking. 9 of them are smokers, 24 of them are ex smokers. The average use of packet years smoking was 21.71 (0.5-108) packets. Twelve (%13.3) of patients were using Angiotensin converting enzyme inhibitor drugsSixty nine (%76.6) of patients? respiratory system examination were normalTwenty two (%24.6) of patients coughing cause was asthma, 19 (%21.1) of patients gastroeosophagial reflux, 8 (%8.8) of patients upper airway cough syndrome and 13 (%14.4) of patients causes of coughing were more than oneWhen we consider the cost analysis for coughing, the average of 90 patients? cost was 216.61 ± 335.64 (45.20?2658.20) YTL, total cost was 19494.46 YTL. Maximum cost was for the packet cost, the second was empirical treatment and the third was computerized tomography scanning. The maximum average cost was for empirical treatmentAccording to our results, it can be said that empirical approachment model is successful in diagnosing chronical coughing of patients and the effectiveness of cost effect. However, further studies are need specially about cost-effectiveness