Talasemi major tanısı ile takip edilen hastalarda oral demir selatör tedavisi olarak kullanılan ICL670 ?le desferr?oksamin-deferipron kombine tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of peroral iron chelator ICL670 treatment anddesferrioxamine-deferiprone combination treatment in the thalassemic patients
  1. Tez No: 230405
  2. Yazar: ARZU EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Talasemi, ICL670, desferrioksamin-deferipron kombine tedavisi, demir yükü, Thalassemia, ICL670, combined desferrioxamine-deferiprone treatment, iron overload
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Talasemi hastalarında tekrarlayan kan transfüzyonlarına bağlı gelisen demir asırıyükü tedavisinde ICL670 ile desferrioksamin-deferipron kombine tedavisietkinliklerinin karsılastırılması.Gereç ve yöntem : Öncesinde desferrioksamin tedavisi alan transfüzyon bağımlı 10talasemi major hastasının tedavileri kesilerek, 10-30 mg/kg/gün dozunda ICL670baslandı. Hastalara 18 ay boyunca, aylık CBC, karaciğer ve böbrek fonksiyonları,ferritin değerlerine bakıldı. Baslangıçta, 6. ve 12. aylarda kalp ve karaciğer MR'larıçekildi. Altı ayda bir olmak üzere oküler ve isitsel incelemeleri yapıldı. Karsılastırmagrubu olarak desferrioksamin-deferipron kombine tedavisi alan 11 talasemi majorhastasının verileri retrospektif olarak değerlendirildi. ?laca baslamadan önce ve ortalama29 ay sonra çekilen kalp ve karaciğer MR'ları değerlendirildi. Her 2 grup için yıllıktransfüzyon ihtiyaçları ve demir yükleri hesaplandı. Hastaların ilaca uyumu sorgulandı.?laç maliyetleri hesaplandı.Bulgular: ICL670 ve desferrioksamin-deferipron kullanan gruplar arasındaki beyazküre, trombosit ve BUN değerleri istatiksel olarak farklı değildi. Kreatin değerlerindebaslangıç, 3 ve 6.aylarda istatiksel olarak farklı olmasına rağmen üst limitin üzerindebulunmadı. Karaciğer fonksiyon testlerinde dalgalanmalar izlenirken gruplar arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kalp ve karaciğer MRI'ları arasında daistatiksel fark yoktu. ICL670 kullanan hastaların ilaca uyumu çok daha iyiydi. ICL670ve DFO-DFP kombine tedavisi maliyetleri karsılastırıldığında hasta basına 4.58, kgbasına 5.88 katlık kombine selasyon tedavisi lehine bir fark bulunmaktaydı.Sonuç: ICL670 kullanan hastalarda ferritinin 12. aydan sonraki anlamlılığa yakın pdeğerleri, ilacın etkinlik çalısmalarının daha uzun dönem ve daha fazla hasta sayısı iledoz karsılastırmalı gruplarla çalısılması gerektiğini düsündürmüstür. ICL670 gibi yenibir ajanın değerlendirilmesi için direkt olarak doku demirinin kantitatif ölçülmesi uygunolacaktır. Uzun dönem tedavi için demir yüküne bağlı gelisebilecek morbidite vemortalitenin getireceği maliyet düsünüldüğünde, hastaların hosuna giden ve uyumun iyiolduğu tedavi rejimini uygulanması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare ICL670 and desferroxamine-deferiprone combination in thetreatment of iron overload caused by multiple transfusions of thalassemic patients.Materials and methods: After stopping their previous desferrioxamine treatment,ICL670 was given to 10 transfusion dependent thalassemic patients at the dosage of 10-30 mg/kg/day. All patients? CBC, renal and liver function tests and serum ferritin levelsdetermined monthly for 6 months. Cardiac and liver MRI were taken at the beginning ofthe study and than at the 6th and 12th months of the treatment. Screening forophthalmologic abnormalities and hearing impairment performed with 6 monthsintervals. Eleven patients with thalassemia major who treated with desferroxaminedeferipronecombination were determined as comparing group and their data evaluatedretrospectively. Cardiac and liver MRI taken at the beginning of the study and after 29month were compared. For two groups transfusion need and iron overload weredetermined. Patient?s harmony against drug was questioned and drug costs werecalculated.Results: There was no statistical significant difference between the ICL670 anddesferroxamine-deferiprone group according to white blood cell and thrombocytecounts and BUN levels. Although the difference between blood creatin levels at thebeginning, 3rd and 6th months of the study was statically significant, none of them wasabove the upper limit. Liver function tests demonstrated alterations without staticallysignificant difference. Also cardiac and liver MRI results demonstrated no significantdifference. The harmony of patients with ICL670 was excellent compared tocombination group. When we compare the costs of the 2 groups we found a 4.58 timesdifference per patient and 5.88 times difference per kgConclusion: Nearly significant p values at the 12th month treatment of ICL670demonstrated that studies about ICL670 effectiveness must be done with a longer timeperiod and with higher number of patients separated to different dosage groups. It isappropriate to measure directly tissue iron level to consider effectiveness of such a newagent. If you consider long term morbidity and mortality costs of iron overload It isimportant to use treatments liked more and used more regular by the patients