Transjuguler karaciğer biyopsisi
Transjugular liver biopsy
  1. Tez No: 230404
  2. Yazar: ÖZGÜR KARABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz karaciger hastalıgı, karaciger biyopsisi, transjuguler, transjuguler karaciger biyopsisi, Diffuse liver disease, liver biopsy, transjugular, transjugular liver biopsy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç : Bu çalısmanın amacı perkütan karaciger biyopsinin kontrendike olduguolgularda transjuguler biyopsinin uygulanabilirligini, güvenilirligini ve etkinliginiortaya koymak.Gereç ve Yöntem: Mayıs 2005 ile Haziran 2008 tarihleri arasında klinik ve labaratuarbulgularına göre diffüz karaciger hastalıgı düsünülen, perkütan karaciger biyopsisikontrendike olan ve transjuguler biyopsi için gönderilen 38 olgu (26 erkek, 12 kadın)çalısmaya dahil edildi. Koagülopati ile birlikte trombositopeni 30 olgu, sadecetrombositopenili 2 olgu, ve sadece koagülopatisi olan 6 olgu idi. Olguların ortalama yası50 ± 13 yıl (20-74 yas) idi. Quick-Core hepatik giris ve biyopsi seti yardımı iletransjuguler karaciger biyopsi islemi yapıldı.Bulgular: Olguların 36' sında (% 95) primer teknik basarı saglanırken kalan iki olguda(% 5) inferiyor vena kava-hepatik ven açısının dar olması sebebiyle islem basarısızoldu. Biyopsi yapılan olguların tamamında histopatolojik tanı yeterli idi. Elde olunanspesimenlerde ortalama portal alan sayısı 5.7, en uzun parça ise 13 mm idi. Olgulardapatolojik tanı olarak en çok siroz rapor edildi (16 olgu). Hiçbir olguda komplikasyongelismedi.Sonuç: Transjuguler karaciger biyopsisi perkütan biyopsinin kontrendike oldugudurumlarda uygulanabilir, güvenilir ve etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate the efficacy, feasibility and safety oftransjugular liver biopsy in patients in whom the percutaneous route is contraindicated.Material and Methods: Between May 2005 and June 2008, 38 patients (26 males, 12females) with diffuse liver disease and contraindications to percutaneous liver biopsywere referred for transjugular liver biopsy. Patients had coagulopathies andtrombocytopenia (n=30), only coagulopathies (n=6) and trombocytopenia (n=2)problems. Mean age was 50 ± 13 years (range 20 to 74 years). The Cook Quick-Corebiopsy needle was used.Results: The procedure was technically successful in 36 patients (95 %) andunsuccessful in 2 patients (5 %) due to a failed hepatic vein cannulation (2 patients withunsuitable anatomy). Tissue specimens were satisfactory for histologic diagnosis in allcases. The mean number of portal triads was 5.7, the largest fragment was 13 mm.Established cirrhosis was present in 16 (44 %) patients. There were no procedure relatedcomplications.Conclusion: Transjugular liver biopsy is safe and effective in patients in whom thepercutaneous route is contraindicated.