Talasemi major tanısı ile takip edilen hastalarda demir şelatörü olarak kullanılan Deferasiroks ile Desferrioksamin'in etki ve yan etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 281871
- Danışmanlar: DR. GÖNÜL AYDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Talasemi, deferasiroks, desferrioksamin tedavisi, ilaca uyum, Thalassemia, deferasirox, desferrioxamine treatment, medical cooperation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Hematoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Talasemi hastalarında tekrarlayan kan transfüzyonlarına bağlı geliĢen demir aĢırı yükü tedavisinde deferasiroks ile desferrioksamin tedavisinin etki ve yan etkilerinin karĢılaĢtırılması çalıĢmanın amacı olarak belirlendi. Gereç ve Yöntem: Öncesinde herhangi bir Ģelasyon tedavisi almamıĢ transfüzyona bağımlı 36 talasemi major hastasına deferasiroks tedavisi baĢlandı ve Grup I olarak belirlendi.KarĢılaĢtırma grubu olarak ise desferrioksamini ilk Ģelasyon tedavisi olarak alan 37 transfüzyona bağımlı talasemi major hastasının verileri retrospektif olarak değerlendirildi ve Grup II olarak belirlendi. Tedavi öncesinde ve daha sonra ayda bir hemogram, BUN, kreatin, AST, ALT değerleri; her 3 ayda bir ferritin değerine bakıldı. Tedavinin baĢında ve 12 .ay sonunda 24 saatlik idrarda protein , oküler, iĢitsel testler ve ekokardiyolojik incelemeler tekrarlandı. Her iki grupta tedavi sırasında görülen yan etkiler ve ilaca uyum sorgulandı. Bulgular: DFX ile DFO tedavisi kullanan iki grup arasında 3 ay aralar ile bakılan ferritin değerleri arasında anlamlı bir fark yok iken DFX kullanan hasta grubunda ilk 3 ay ferritin değerinde değiĢim görülmedi. Ancak 6. aydan sonra ferritin düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı düĢme gözlendi. BUN ve kreatin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. AST değerleri arasında her iki grup arasında fark görülmezken, DFX‟in ALT‟yi belirgin Ģekilde arttırdığı görüldü. BaĢlangıç ve kontrol ekokardiyografik incelemede anlamlı farklılık saptanmadı. Her iki grupta immünolojik ve oküler yan etkiler görülmezken, DFO kullanan grupta sensörinöral ve ileti tipi iĢitme kaybı görüldü. DFX tedavi grubunun ilaca daha iyi uyum gösterdiği saptandı. Sonuç: DFX tedavi grubunda hastaların ilaca uyumu tam iken, DFO tedavi grubunda 6 hastada (%16,2) uyumsuzluk görüldü. Her iki tedavi grubu arasında ferritin değerleri arasında fark saptanmaması, ilaca bağlı Ģiddetli yan etki görülmemesi, günde tek doz oral kullanım kolaylığı olması ve ilaca uyum nedeni ile özellikle çocuk yaĢ grubunda DFX‟in DFO‟ne göre avantajlı olduğu düĢünüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare effects and side effects of deferasirox and desferrioxamine treatments for reducing iron overload due to repetitive blood transfusions in thalassemia patients. Materials and methods: Deferasirox treatment was used in transfusion dependent 36 talassemia major patients and who didn‟t take chelation therapy before. They were accepted as group 1. Another 37 patients who had taken desferrioxamine as their first chelation therapy were accepted as control group and named as group 2. Hemogram, BUN, creatine, AST, ALT levels were checked before treatment and after onset of treatment monthly. Ferritin levels were checked once in three months. Protein levels in 24 hour urine, ocular, hearing and echocardiographic tests were checked before and 12 months after treatment. Side effects during treatment and medical cooperation were controlled for two groups. Results: The difference between ferritin levels of DFX and DFO groups checked in three months periods was statistically insignificant. The ferritin levels in DFX group didn‟t change in first three months but after six months a statistically significant decrease was observed. The difference between BUN and creatine levels were statistically insignificant. The AST levels of two groups were similar but a marked increase in ALT levels were observed in DFX group. There was no significant difference between pretreatment and aftertreatment echocardiographic evaluations. Neither immunologic nor ocular side effects were observed in both groups but group sensorineural and conductive type hearing losses were detected in DFO. The cooperation was better in DFX group Conclusion: The cooperation of DFX group was perfect but in DFO group, 6 patients (16,2%) were incongruous. Due to indifferent ferritin levels between two groups, absent severe side effects, single oral dose usage and medical cooperation; DFX treatment is superior to DFO especially in pediatric population.