Mustafa Efendi ve Gülşen-i Pend mesnevisi (inceleme- metin)
Mustafa Efendi and Mesnevi of Gülşen-i Pend (research-text)
  1. Tez No: 230567
  2. Yazar: MEHMET SAİT ÇALKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. KENAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa efendi, Nasihat-nâme, Pend-nâme, 18. asır, Mesnevi, Mustafa Efendi, Nasihatnâme, Pend-nâme, 18th century, Mesnevi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Klâsik Türk edebiyatı Mesnevî sahası, işlenen çeşitli konularıyla, meydana getirilen farklı farklı türleriyle sayısız manzum eserlerin ortaya konduğu geniş bir saha olarak dikkatleri çekmektedir. Bu sahanın önemli bir yapı taşı da, hiç şüphesiz devrin insanına iyiyi ve doğruyu anlatmaya çalışan, onları manevi yönden yetiştirmeye çalışan Nasihat-nâmeler, başka bir adıyla Pend-nâmelerdir. İşte biz bu Yüksek Lisans tez çalışmamızda, 17. asrın ikinci yarısı ile 18. asrın ilk yarısı arasında yaşamış olan Mustafa efendinin 1708'de kaleme aldığı Gülşen-i Pend adlı nasihat-nâmesini ele alacağız. Bu çalışmamız, inceleme, metin ve sözlük kısmından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Mesnevi area of Classical Turkish Literature takes attention as a wide area in which lots of prose Works have been written with various themes and different kinds. The significant aspect of this area is Nasihat-nâme, called as Pend-nâme, too. It tries to explain right and good and give moral, didaktic lessons. In our Master thesis, we will try to handle and examine a Nasihat-nâme colled Gülşen-i Pend wich was written in 1708 by Mustafa Efendi, who lived between the second period of the 17th century and the first period of the 18th century. This thesis is composed of three sections; research, text and theseraus.