Gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları performans değerlendirmesi: İMKB'de bir uygulama
Real estate investment trust and performance appraisal of real estate investment trust: A practice in İMKB
- Tez No: 230590
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL CANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Performans Değerlendirme, SVFM, Fama ve French'in Üç Faktör Modeli, Real Estate Investment Trust, Performance Appraisal, CAPM, Fama and French?s Three Factor Model
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) ilk olarak 1961 yıllında ABD'de kurulmuşlardır. GYO'lar kuruluşlarından bu yana dünya gayrimenkul piyasalarının en önemli kurumsal yatırımcıları olmuşlardır. Türkiye'de ise Sermaye Piyasası Kurulu'nun 1995 yılında gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kurulmasıyla ilgili tebliğinden sonra faaliyetlerine başlamışlardır. Bu çalışmada, Türkiye ve diğer ülkelerdeki GYO uygulamaları hukuki, işlevsel ve tarihi açılardan incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, İMKB'de işlem gören sekiz GYO'ya ait aylık getiri verileri araştırma dönemleri olan Temmuz 2003 ? Haziran 2008 ve Temmuz 2002 ? Haziran 2007 dönemlerinde analiz edilmiştir. Araştırmada, dört farklı regresyon modeli kullanılmıştır: Sermaye Varlıkları Fiyatlandırma Modeli (SVFM), pazar faktörü ve firma büyüklük faktörünü içeren iki değişkenli model, pazar faktörü ve defter değeri/piyasa değeri (B/M) oranını içiren diğer iki değişkenli model ve pazar faktörü, firma büyüklük faktörü ile B/M oranının içine alan Fama ve French'in (1993) üç faktörlü modeli. Araştırma sonundaki ampirik bulgular ise, GYO'ların araştırma dönemlerinde kullanılan tüm modellerde, anlamlı pozitif performans sergilemediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Real Estate Investment Trusts (REITs) were first established in the USA in 1961. Since then they have become the most important institutional investors in the world real estate market. In Turkey, REITs started to operate after the Notification of Establishment of Real Estate Investment Trusts by Capital Market Board in 1995. In this study, REITs in Turkey and other countries are examined according to legal, operational and historical concepts. In the empirical section of study, monthly return data of eight REITs that are listed in Istanbul Stock Exchange are analyzed for the sample periods of July 2003 ? June 2008 and July 2002 ? June 2007. In empirical section, four different regression models are employed: Capital Asset Pricing Model (CAPM), two factor model which includes market factor and firm size factor, another two factor model which includes market factor and book to market rate factor (B/M), Fama and French?s (1993) three factor model which includes market factor, firm size factor and B/M factor. Empirical findings suggest that REITs do not exhibit significant positive performance during the sample periods for all models employed.