Borsa İstanbul (BİST)'da yer alan yatırım ortaklığı şirketlerinin çok kriterli karar verme yöntemleri ile finansal performanslarının karşılaştırılması
Comparison of multi-criteria decision making methods of investment partnership companies fi̇nanci̇al performances in Borsa Istanbul (BİST)
- Tez No: 675318
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, TOPSIS, VIKOR, PROMETHEE, Yatırım Ortaklıkları, Financial Performance, Multi Criteria Decision Making Methods, TOPSIS, VIKOR, PROMETHEE, Investment Partnerships
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BİST)'da bulunan gayrimenkul yatırım ortaklıkları, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve menkul kıymet yatırım ortaklıklarının 10 adet finansal oran yardımı ile finansal performanslarının TOPSIS, VIKOR ve PROMETHEE yöntemlerine göre sıralanıp sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamına Borsa İstanbul (BİST)'da kayıtlı olarak faaliyet gösteren 28 gayrimenkul yatırım ortaklığı, 4 girişim sermayesi yatırım ortaklığı ve 9 menkul kıymet yatırım ortaklığı dâhil edilmiştir. 2014-2018 dönemini kapsayan 5 yıllık döneme ilişkin likidite, finansal yapı, faaliyet ve kârlılık oranları, KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu) ve şirketlerin faaliyet raporlarından elde edilen veriler aracılığıyla hesaplanmıştır. Hesaplanan finansal oranlar, TOPSIS ve VIKOR yöntemi için Microsoft Office Excel 2019 programı, PROMETHEE yöntemi için Visual Promethee Academic programı aracılığıyla bütünsel bir değerlendirme yapabilmek amacıyla tek bir puana çevrilmiş ve işletmelerin finansal performansları matematiksel olarak sıralanmıştır. Çalışmanın sonucunda kullanılan yöntemlerin sonuçları gayrimenkul yatırım ortaklıkları, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve menkul kıymet yatırım ortaklıkları bakımından karşılaştırılmış olup çıkan sonuçlar birbirlerine yakın olsalar da birebir örtüşmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to rank and evaluate the financial performances of real estate investment trusts, venture capital investment trusts and securities investment trusts in Borsa Istanbul (BIST) using 10 financial ratios according to TOPSIS, VIKOR and PROMETHEE methods. 28 real estate investment trusts, 4 venture capital investment trusts and 9 securities investment trusts operating as registered in Borsa Istanbul (BIST) were included in the scope of the study. The liquidity, financial structure, activity and profitability ratios for the 5-year period covering the 2014-2018 period are calculated using the data obtained from the PDP (Public Disclosure Platform) and the annual reports of the companies. Calculated financial ratios were converted into a single score in order to make a holistic evaluation through Microsoft Office Excel 2019 program for TOPSIS and VIKOR method and Visual Promethee Academic program for PROMETHEE method, and the financial performances of the enterprises were mathematically ranked. The results of the methods used at the end of the study have been compared in terms of real estate investment trusts, venture capital investment trusts and securities investment trusts, and although the results are close to each other, they do not exactly match.