Barınma müşterek avaryası
General average expenses in a place of refuge
- Tez No: 230615
- Danışmanlar: PROF. DR. A. SAMİM ÜNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Müşterek Avarya, Masraf Avaryaları, Barınma Yeri, General Average, Average Expenses, Place of Refuge
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada geminin olağan rotasından ayrılarak bir barınma yerine girmesi nedeniyle yaptığı müşterek avarya masrafları incelenmiştir. Deniz taşımacılığında yükü ve gemiyi tehdit eden müşterek bir tehlikeden kurtulmak amacıyla masraf ya da fedakârlıklar yapılması mümkündür. Bu masraf ve fedakârlıklar gerekli unsurları taşımak kaydıyla müşterek avaryadan sayılmakta ve yük, gemi ve navlun arasında paylaştırılmaktadır. Günümüzde en sık görülen müşterek avarya tiplerinden biri olan barınma müşterek avaryası da bu çalışma ile incelenmiştir. Çalışmada ilk olarak müşterek avarya kurumu, müşterek avaryanın tarihçesi ve unsurları ele alınmıştır. Diğer bölümlerde ise müşterek avaryalara ilişkin olarak uluslararası uygulamada kabul gören York-Anvers Kuralları esas alınarak barınma müşterek avaryası kapsamına giren masraf tipleri detaylı biçimde açıklanmıştır. Son olarak da konuya ilişkin Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu Tasarısı düzenlemelerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The general average expenses that arising from derogation of the ship from ordinary route to enter into a place of refuge have been examined in the thesis. It is quite possible to make expenses or sacrificies to preserve the ship and the cargo from a common peril in maritime transport. Such expenses and sacrificies are admitted general average on condition that having been made by the required elements and contributed by the ship, cargo and freight. General average expenses in a place of refuge are one of the most observed average expenses at recent times. Firstly the main characteristics of the general average and its history and its elements have been examined in the thesis. Afterwards the types of general average expenses in a place of refuge have been examined according to the York-Antwerp Rules that is applied internationally. Finally the regulation of Turkish Commercial Code and Draft of Turkish Commercial Code related to the subject of the thesis have been examined.