Öğretmenlerin kullandıkları sınıf yönetimi stratejileri ile kişilik tipleri arasındaki ilişki
The relation between teachers' classroom management strategies and their personality types
- Tez No: 230659
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT SAĞNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi stratejisi, kişilik tipleri, ilköğretim öğretmeni
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim öğretmenlerinin kullandıkları sınıf yönetimi stratejileri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin düzeyini belirlemek ve bu ilişkinin çeşitli değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veriler ?16 Faktör Kişilik Envanteri? ve ?Disiplin Hakkında İnançlar Envanteri? aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Niğde İli Merkez İlçedeki 12 ilköğretim okulunda görevli 280 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler yüzde, frekans, ortalama, tek yönlü varyans analizi, Scheffe, t-testi ve Pearson korelasyon testleri kullanılarak yorumlanmıştır.İlköğretim öğretmenlerinin en çok kurallar-sonuçlar sınıf yönetimi stratejisini kullandıkları, yüzleşme-sözleşme stratejisini en az kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Dominant, kavgacı, sert kişilik özelliği taşıyan öğretmenlerin en çok kurallar-sonuçları stratejisini kullandıkları bulunmuştur. Şüpheci, kıskanç, sert huylu kişilik özelliği taşıyan öğretmenlerin yakınlaşma-dinleme stratejisini kullandıkları; kendine yeterli, otonom kişilik özelliği taşıyan öğretmenlerin yüzleşme-sözleşme sınıf yönetimi stratejisini kullandıkları; geleneklere bağlı, sabırlı kişilik özelliği taşıya öğretmenlerin yakınlaşma-dinleme stratejisini kullandıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the level of relation between primary school teachers' classroom management strategies and their personality types and, to find out the differences of the relation in terms of various variables.This research was carried out by school-survey method. Data were collected by means of ?16 PF Inventory? and ?Beliefs About Discipline Inventory?.238 primary school teachers attending to twelve schools in the center of Niğde formed the sample of the research. Data were analyzed by using frequency, percentage, one-way Anova , Sheffe, average, t-test and Pearson correlation tests.It was concluded that primary school teachers used rules-consequences classroom management style the most and, confronting-contracting classroom management style the least. It is found that the teachers having dominant, quarrelsome, severe characteristics used rules-consequences classroom management style the most. It was found that the teachers having suspicious, jealous, tough temperament characteristics used relationship-listening classroom management style, the teachers having self-contained, autonomous characteristics used confronting-contracting classroom management style and, the teachers having respect to traditional ideas and patient characteristics used relationship-listening classroom management style.Key Words : Classroom management strategy, personality types, primary school teacher