Midyat halk kültürü monografisi
Monography of midyat public culture
  1. Tez No: 230689
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENSAR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Midyat, Halk Kültürü, Monografi, Din, Dil, İnanışlar, Anonim Halk Edebiyatı, Midyat, Folk culture, Monography, Religion, Language, Belief, Anonymous Folk Literature
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışmada, Mardin'in Midyat ilçesi'ni, monografik açıdan incelemeye çalıştık. Halk kültürü ile ilgili olan birinci bölümde incelenen konularda yazılı ve sözlü kaynaklardan elde edilen tanımlamalar ve bilgiler aktarılmıştır. Sözlü kaynaklara sorulan sorular, üç dinin mensuplarına yönetilmiş ve böylece farklılar tespit edilmeye çalışılmıştır.Anonim Halk Edebiyatı ile ilgili olan ikinci bölümde ise; nazım, nazım- nesir anonim halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca yazılı kaynaklardan elde edilen tanımların ardından, sözlü kaynaklardan elde edilen ürünler, Arapça'dan, Kürtçe'den ve Süryanice'den çevrilmiştir. Değerlendirmeler bölümünde ise çevirilerden kaynaklanan sorunlardan dolayı metinler, biçim ve içerik yönünden incelenememiştir.Bu araştırmanın sonucunda, Midyat Halk Kültüründe üç dinin inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu gözlenmiştir. Bütün bu izler, üç dinin de renklerini alarak kültürel etkileşim sonucunda Midyat Halk Kültürünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Midyat, province of Mardin, has been monographically examined. Under the first part, which is about folk culture, definitions and information derived from written and oral sources have been quoted. Questions for oral sources have been directed to followers of the three major religions and thus it has been attempted to spot the differences between them.The second part on the anonymous popular literature includes works of the folk literature in verse or in verse and prose. In addition, following definitions obtained from written sources, products taken from oral sources have been translated form Arabic, Kurdish and Syriadic. In the evaulations section, translated texts could not be examined regarding structure and semantics.As a result of this study it has been observed that traces of the structure of belief and culture belonging to all three religions are resident in the Midyat folk culture. All these traces have taken the different colors of the three religions and thus have formed the Midyat folk culture.