Türkiye'de 1970 den günümüze sergi mekanları ve sanatçıların eserleriyle kurduğu ilişki
Places of exhibition and relations artists establish with their works in Turkey from 1970 to the present
- Tez No: 230722
- Danışmanlar: PROF. DR. M.TURAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Nesnesi, Mekân, Sergileme, Mimari Yapı, Yeni Oluşumlar
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın konusunu günümüzde sanat nesnesinin sergilendiği veya konulduğu mekânla kurduğu ilişki kavramından yola çıkarak sanat nesnesi ve mekân ilişkileri oluşturmaktadır. Sanat eserinin konulduğu ya da sergilendiği mekâna ne kattığı, bunun karşılığında mekânın eseri hangi yönde etkilediği araştırmanın açılımında alt başlıklarda irdelenmiştir. Sanat ürününün mekânla ilişkisine tarihsel bakışta, dünyada ve Türkiye'de mekân kullanımına yaklaşım ayrı başlıklar halinde örnekleriyle birlikte karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Mimarinin ve mekânın sergilemelerde kullanımında, mekânla anlamsal ve biçimsel ilişki kurma, farklı başlıklar halinde incelenmiştir. Kentsel mekânların kullanımı ve sanat yapıtlarıyla ilişkisi incelenirken, geçmişten günümüze kentsel mekânların kullanımı ve mimari yapının algılanışındaki değişimlerin neler olduğuna bakılmaktadır. Araştırma konusunun büyüklüğü göz önüne alınarak bir sınıflandırma ve sıralama yapılmıştır. Yer olarak Türkiye ve zaman olarak 1970 den günümüze kadar olan bir süreç ele alınmıştır. Eserlerin yer aldıkları mekânla aralarında mimari biçim, tarihsel anlam ve ilişkisi gibi özellikleri bulunanlar diğerlerinden ayrılarak bu çalışmanın konusu olmuşlardır. Bunun yanında nesne - mekân ilişkisi baskın olan günümüz modern sergi alanları da çalışmanın diğer bir konusu olmuştur. Bunlar Türkiye'de güncel sanat akımları, bienaller ve yeni oluşumlar olarak devam etmektedir. Her ne kadar araştırma son 35?40 yılda Türkiye ile sınırlandırılsa da Rönesans'tan günümüze birçok örneğe gelişim süreçlerini görmek açısından karşılaştırmalar yapılarak yer verilmiştir. Dünyada yapılmış diğer önemli örnekler de Türkiye'de yapılan örneklere ışık tutmuş olmasından dolayı yer verilmiştir. Türkiye'de güncel sanatlar, sanatçı inisiyatifleri ve yeni oluşumlar, araştırmanın son kısmında günümüz Türk sanatında ki son dönem yapılan sanat hareketlerinde ki seçilmiş örneklere değinilerek sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is the relations established between the exhibition of works of art and the locations in which they are exhibited today. The contributions of works of art to the place it is exhibited or placed and conversely, the influence of the place on works of art are analysed in the sections of this research. In an historicalView to the relations of work of art with the place, approaches to the employment of place in Turkey as well as in the world, are studied in a comparative analysis with examples in separate sections. In the employment of architecture and place in exhibitions and establishment of relations in terms of meaning and form are studied under different headings. In the process of studying the employment of urban places and their relations with works of art, the employment of urban places in history and the changes in the perception of architectural structure are taken into account.Given the fact that the subject matter of the research is too large, a classification andsorting are conducted. Turkey has been selected as the location for the research that covers period between 1970 and the present. The Works of art which have a connection with the location in which they are placed in terms of the architectural form and historical meaning are distinguished from the others and became the subject of the research. Besides, another subject of the research is nesne - mekân ilişkisi baskın olan today?s modern exhibition centers in which the object-place relation is dominant. They take place in the form of actual art movements, bienals and new formations in Turkey. In spite of the fact that the research is restricted to the past 35?40 years in Turkey, many examples from the Renaissance to the present are covered so as to conduct a comparative analysis focusing on the process of their development. Examples from the world are included due to the fact that they can introduce an insight into the examples produced in Turkey. The final chapter of the research concentrates on the popular arts in Turkey, initiatives of the artists and new formations as well as the examples selected from the movements of art produced in Turkish art in recent years.Keywords : Object of Art , Space, Exhibition, Architectural Structure, New Movements