EFQM mükemmellik modelinin insan kaynakları performans sonuçları üzerine etkisi ve bir uygulama
Effects of EFQM model on human resource management and a sample implication
  1. Tez No: 230737
  2. Yazar: EKREM DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Mükemmellik, EFQM, nsan Kaynakları Yönetimi, TQM, Excellence, EFQM, Human Resource Management
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Deming'le adını duyuran toplam kalite yaklaşımı ile beraber öne çıkan personel yönetimi günümüzde gelişerek yerini insan kaynakları yönetimine bırakmıştır. İnsan kaynakları yönetimi gelişimini özellikle son elli yılda hızla sürdürmüştür. Firmalarda oluşan insan kaynağı üzerine yoğunlaşmış departmanlar hemen hemen her firmada yerini almış durumdadır. Fakat, insan kaynakları yönetimi yaygınlaşsa da görmüş olduğu fonksiyonların performansını değerlendirmek pek mümkün olmamaktaydı. Deming'le ilk kez ortaya çıkan kalite modelleri özdeğerleme yaparak firmalara birtakım somut veriler sağlamaktaydı. Daha sonra çıkan Malcolm Baldrige Modeli ve EFQM Mükemmellik Modeli Deming'in bu modelini geliştirmişlerdir. Bu yaklaşımlar ayrıca toplam kalite uygulamalarının firmalara uygulanabilmesi için iyi birer ortam oluşturmaktadır. EFQM Mükemmellik Modeli ülkemizde en yaygın olarak kullanılan modeldir. KALDER'in de gelişmesine katkı bulunduğu model Türkiye'deki işletmeler için performanslarını yukarı çekebilmeleri adına bir fırsat sunmaktadır. EFQM modeli sayesinde işletmelerle ilgili somut verilere ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda bu bilgiler modelin yaygın olmasından dolayı kıyaslanabilir niteliktedir. Bu çalışmada X firmasında insan kaynakları yönetiminde modelin uygulanması ile insan kaynakları yönetimi performansında ne gibi değişikliler olduğu üzerinde durulmuştur. Özellikle firma seçiminde Ulusal Kalite ödülünü almış olması dolayısıyla X firması seçilmiştir. Modelden önceki durumla model uygulanıp ödül aldıktan sonraki durum kıyas edilmştir. EFQM Modelini kullanan firmanın performansına etki eden uygulama pratikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan tespitler sonucu uygulamalar ile sonuçlar arasındaki bağlar ve başarısız olunan kısımlarda başarısızlığın nedenleri ortaya konulmaya çalışılmştır.
Özet (Çeviri)
With total quality management studies of Deming personel management has become more important, passed through a revolution to the human resource managemet in last 50 year time. Nearly all firms have human resource management departnent in their structure.But there was a problem of measuring the performance of the human resource management. By Deming?s quality studies firms began self assessment to their structure. After Deming, Malcom Baldridge and EFQM organization have made good studies. These studies prepared good platforms for the application of total quality management. EFQM is the most popular model in Turkey with the efforts of KALDER. EFQM model presents a good platform for gathering comparable datas for firms. With the datas of EFQM firms can compare themselves with other firms. Human resource management also have measurable datas for performance management. In this thesis human resoruce management performance changes of X firm, which has National Quality Award, is inspected. At the firm before and after changes with KALDER National Quality Award is deeply investigated. Practices which changed firms performance in a good manner is stated. All application and its results are commented at the conclusion.