Safra kanalı bağlanan tavşanlarda böbrek hücrelerindeki ince yapı değişmeleri
Ultrastructural changes in the rabbit kidney cells after bile duct ligation
  1. Tez No: 23079
  2. Yazar: KHALİD KHLEİFAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Safra kanalı bağlanması, Böbrek, Tavşan, İnce yapı, Bile duct ligation, Kidney, Rabbit, Ultras.tructure
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
Bu çalışmada, safra kanalı bağlanmış tavşanların böbrek hücrelerinde 96 ve 125 saat sonra meydana gelen ince yapı değişmeleri incelenmiştir. Safra kanalı bağlanan tavşanda 96 saat sonra, glomerulustaki kılcal kan damarlarını astarlayan endotelyumda bozulmalar, bazal lanminada aşırı kalınlaşma ve pedisellerde düzensizlikler tespit edilmiştir. Ayrıca böbrek tübül hücrelerinin sitoplazmik organellerinde ve çekirdekte de önemli değişmeler gözlenmiştir. Birçok mitokondrinin matriksi elektron şeffaf hale gelmiş, krista sistemi bozulmuş ve mitokondriyal çift zarlar birbirine kaynaşmıştır. Bazı mitokondriler ince uzun bir şekil kazanmış ve bir miktar sitoplazmayı içine alacak şekilde kıvrılmışım Bazı tübül hürelerinin çekirdekleri nekrotikti ve bu durumda olan çekirdeklerde çift zar ayırt edilemiyordu. Safra kanalı bağlanmasından 125 saat sonra böbrek glomerulusunda 96 saat sonraki değişmeler gözlenmiştir. Tübül hücrelerinin birbiriyle ilişkilerinde bir zayıflama, mitokondri sayısında nispi bir artma, sitoplazmada elektron-yoğun küçük ; granüllerin varlığı dikkati çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ultrastructure changes occuring in the rabbit kidney cells after bile duct ligation (BDL) (96 - 1 25 hours) have been studied. After BDL of 96 hours, turtuous in the capillaries endothelium, thickininğ of basal lamina and disorderes in pedicles have been observed. In addition, it has also been observed that some prominent changes in the nucleus & cytoplasmic organelles of kidney tubule cells. Matrixes of many mitochondria have become electron-lucent; cristae system has been spoilt and mitochondrial double membranes fused. Some mitochondria have become slender shape and curled (twisted) in such away that it can ingulf some portion of the cytoplasm. The nuclei of some tubule cells were necrotic and the double membranes in where necrotic nucleus couldn't be distinguished. After BDL of 125 hours, the changes occuring in glomeruli were similar 96 hours. The relations between neighbouring tubule cells weakly, the number of mitochondria relatively increased and the cytoplasmic electron-dense small granulles : have been detected.