İsmail Hakkı Bursevi'nin Tuhfe-i Recebiyye adlı eseri (inceleme-metin)
İsmail Hakkı Bursevî?s Tuhfe-i Recebiyye (review and text)
  1. Tez No: 230793
  2. Yazar: ZÜBEYİR AKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİMMET KONUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Hakkı Bursevî, Nouns of God, İslamic Mysticism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 507
Özet
XVII. ve XVIII. yüzyılda yaşamış olan (m. 1653-1725) İsmâil Hakkı Bursevî, dinî ve kültürel hayatımızın önemli şahsiyetlerinden birisidir.Tasavvuf, edebiyat ve diğer alanlarda vermiş olduğu yüzden fazla eser vasıtası ile etkisi günümüze kadar devam etmektedir. Tasavvuf alanında yazılmış olan önemli eserlerinden birisi de çalışma konusu olarak ele aldığımız Tuhfe-i Recebiyye'dir.Metnini transkribe ettiğimiz ve inceleme konusu olarak ele aldığımız Tuhfe-i Recebiyye, zamanın (1718-1719) Şâm valisi Receb Paşa'ya ithaf edilmiştir.Bu çalışmamızda, İsmâil Hakkı Bursevî'nin hayatını, eserlerini tasavvufî görüşlerini ve esmâ-i hüsnâ ile ilgili çeşitli açıklamalarını ele aldık.Ayrıca Süleymaniye Kütüphanesi Esad Efendi, nr. 1374 te kayıtlı bulunan Tuhfe-i Recebiyye'nin müellif nüshasını transkripsiyon işaretlerini kullanmak suretiyle günümüz alfabesine çevirisini gerçekleşirdik.
Özet (Çeviri)
İsmail Hakkı Bursevî is an important person in our religious and cultural life and he has lived in between XVII and XVIII centuries (1653-1725).By meaning of his works on Islamic mysticism, art and on other areas his influence has continued until present time. İt is one of his important works which was about İslamic mysticism we have studied is Tuhfe-i Recebiyye.Tuhfe-i Recebiyye which we have transcribed has been dedicated to Şam Governor of time (1718-1719).In this study we have taken up the life of İsmail Hakkı Bursevî, his opinion on Islamic Mysticism and his explanations about Nouns of God (esmâ-i hünsâ).Besides we have realized the translation of Tuhfe-i Recebiyye recorded in Süleymaniye Library (Esat Efendi in 1374) in to Turkish of this time by using marks of transcription.