Öğrencinin liderliği
Leader of students
  1. Tez No: 230813
  2. Yazar: BANU AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, ögrenci, ögrencinin liderligi, Leader, students, students of leadership
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hızla gelisen ve degisen dünyada toplumları her alanda yönetebilen ve yönlendirebilenliderlere ihtiyaç vardır.Egitim kurumlarının siyasal islevlerinden biri de lider yetistirmektir. Egitimkurumlarının en genis basamagı olan ilkögretim kurumlarında ise lider ögrenci yetistirmebüyük önem tasımaktadır.Bu arastırmanın amacı Ankara ili Altındag, Keçiören ve Çankaya ilçelerindeilkögretim 1. kademede okuyan ögrencilerin liderlik özellikleri gösterip göstermediklerinintespit edilmesidir. Bu amacı gerçeklestirmek için yapılan arastırma tarama modelindedir.Arastırmada öncelikle arastırmacı tarafından literatür taraması yapılmıs, uzman görüsleri dealınarak amaca uygun ölçme aracı gelistirilmistir. Hazırlanan dörtlü likert tipi anket örneklemgurubuna uygulanmıstır. Arastırmanın örneklemini 2008-2009 egitim ögretim dönemindeAnkara ili Hıdırlıktepe İlkögretim okulu, Atıf Bey ilkögretim Okulu, Kalaba lkögretimOkulu, Senlik ilkögretim Okulu, Yücetepe ilkögretim Okulu ve Ulubatlı Hasan lkögretimOkulunda okuyan 921 ögrenci olusturmustur. Anket yoluyla elde edilen verilerinçözümlenmesinde yüzde (%) ve frekans (f), aritmetik ortalama ( x ), tek yönlü varyansanalizinden (ANOVA) ve t testinden yaralanılmıstır.Arastırma sonucunda ilkögretim okullarında 1ç kademedeki ögrencilerin yasamıs olduklarıilçelerdeki sosyo-ekonomik düzeyin ögrencilerin liderlik özellikleri göstermelerinde etkilioldukları görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In the world which developing and changing quickly , there is a need for leaders todirect and administer it.The social function of educational insitutations is to cultivate the leaders. The widestdoorstep of educational instutations in the sphere of the primary education in instutations is tocultivate the leader students and this matter is vey importent.The aim of this research is to show the characteristics or to confirm them, this is validfor students who educate at the first level in Ankare, in the districts like Altındag, Keçiörenand Çankaya. For developing the aim the research must be done in the survey model. Theresearcher has done a literature scanning and developed a means of evaluation taksng theauthorities comment int consideration. A quintet likert type questionnaire has been preparedand carried out on sampling group.The sample of the research consist of the 921 students whoare studying at Hıdırlıktepe Primary School, Arif Bey Primary School, Kalaba PrimarySchool, Senlik Primary School, Yücetepe Primary School and Ulubatlı Hasan Primary Schoolin 2008-2009 Academic Year in Ankara. For analysing the datas which were gained by thehelp of survey, Percantage (%), frequency, aritmatic average, one-directional varience analysis(ANOVA) and t tests were used. In the end of research, it was seen taht the economical degreeof the districts where this student have lived has a great affect at the ability to show theleadership of them.