Performans ölçümünde yatırımın nakit akım karlılığı yöntemi ve bir uygulama
Cash flow return method of invesment in performance measurement and a practice
- Tez No: 230812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Değer, Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti, Yatırımın Nakit Akım Karlılığı, Performance, Value, Weighted Average Cost of Capital, Cash Flow Return on Investment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde küreselleşme, artan rekabet koşulları ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak finansal piyasalarda değer ve değerleme kavramları ön plana çıkmıştır. Firmaların genel amacı kar maksimizasyonu amacından, hissedar değeri maksimizasyonu amacına dönüşmüştür. Buna paralel olarak da değere dayalı yönetim süreci işletme yönetiminde son yıllarda önem kazanmıştır. Yine bu gelişmelerin ışığında geleneksel finansal performans ölçümlerinin yerini değere dayalı performans ölçümleri almıştır. Yatırımın Nakit Akım Karlılığı (CFROI) da bu ölçütlerden biridir.Bu çalışmanın amacı da, değere dayalı performans ölçütlerinden biri olan Yatırımın Nakit Akım Karlılığı (CFROI) yöntemini kullanarak 2003-2007 yılları arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) çatısı altında faaliyet gösteren Otokar Otobüs Karoseri Sanayi A.Ş.'nin finansal performansını ölçmektir.Analiz aşamasında Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (WACC) ve Yatırımın Nakit Akım Karlılığı (CFROI) yönteminden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda Yatırımın Nakit Akım Karlılığı (CFROI) değerleri, Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (WACC) değerlerinden daha yüksek çıkmıştır. Bu nedenle de şirketin hissedar değeri yarattığı yani şirketin olumlu bir performansa sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the concepts of value and valuation have come to the forefront in the financial markets in connection with globalization, increased competition, and developments in information technologies. The overall objective of firms has turned from profit maximization to shareholdar value maximization. In parallel to it, the process of value ? based management has become more important in business management in recent years. Again in the light of these developments, conventional financial performance eriteria have been replaced by value ? based performance eriteria. Cash Flow Return on Investment (CFROI) is one of these eriteria.The objective of this study is to measure the financial performance of Otokar Otobüs Karoseri Sanayi A.Ş., which operated under the Istanbul Securities Exchange (ISE) between 2003 and 2007, using the method of Cash Flow Return on Investment (CFROI), which is one of the value ? based performance eriteria.At the stage of analysis, a comparison has been made of the results obtained through the methods of Weighted Average Cost of Capital (WACC) and Cash Flow Return on Investment (CFROI). The comparison has shown that the values of Cash Flow Return on Investment (CFROI) are higher than the values of Weighted Average Cost of Capital (WACC). For this reason, it has been determined that the company created shareholder value, that is, it had a positive performance.