İşbirlikli öğrenme yönteminin ilköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde öğrenci tutum ve başarısına etkisi: Bilgisayar destekli işbirlikli öğrenme ve küme destekli bireyselleştirme tekniği
The effect of cooperative learning method to the fourth grade students' attitude and achievement on mathematic learning: the computer supported collobarotive learning (CSCL) and team assisted individualization method (TAİ)
  1. Tez No: 230968
  2. Yazar: ECE ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. KEMAL ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğrenme, bilgisayar destekli işbirlikli öğrenme, küme destekli bireyselleştirme tekniği, matematik öğretimi, Cooperative learning, computer supported collobarotive learning, team assisted individualization, mathematic education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Öğrencilerin öğrenme sürecinde aktif birer katılımcı olmaları öğrenme açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle öğrenme ortamlarının bu doğrultuda düzenlenmesi ve anlatımı gerçekleştirilecek konuya göre öğrenme yöntemlerinin belirlenmesi gereklidir. Öğrencilerin bilgiyi keşfetme, soru sorma, karşılaştırma ve açıklama yapma, önceki öğrenilenlerle bağ kurma ve çıkarımda bulunma gibi zihinsel yeteneklerini kullanabilecekleri öğrenme yöntemleri yapılandırmacı öğrenme yöntemleridir. Öğrencilerin öğrenme sürecine katılımı, öğrenmenin verimini arttırır. Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden birisi de işbirlikli öğrenme yöntemidir. Son yıllarda yapılan bir çok araştırma işbirlikli öğrenme yönteminin matematik öğretimine oldukça faydalı ve etkili olduğunu göstermektedir. İşbirlikli öğrenmede öğrenciler sosyal olarak etkileşimde bulunmalarının yanı sıra, birbirlerinden bilgi alışverişinde de bulunabilirler. Diğer yandan ise teknoloji hızla gelişmektedir. Bu değişime bağlı olarak eğitim ortamları da bilgisayarlarla karşılaşmıştır. Öğrencilerin ilgisini çekme ve motivasyonlarını sağlama açısından büyük önem taşıyan bilgisayarlar, öğretimin niteliğini arttırmaktadır.Bu yüksek lisans tezinin amacı, bilgisayar destekli işbirlikli öğrenme ve küme destekli bireyselleştirme tekniğinin ilköğretim dördüncü sınıf öğrencilerinin tutum ve başarılarına etkilerini incelemek ve değerlendirmektir.Araştırma 2007-2008 öğretim dönemi, ikinci yarıyılında İzmir ili Karşıyaka ilçesinde bulunan Zübeyde Hanım İlköğretim okulu, dördüncü sınıf öğrencileri ile sınırlandırılmıştır. Bu araştırmada öğrencilerin günlük yaşamlarında somutlaştırmalarında zorluk yaşadıkları `Ondalık kesir' konusu seçilmiştir. Araştırmada, araştırma öncesi ve sonrası öğrenci öğrencilerin Milli Eğitim Müfredatı'ndaki kazanımlara ulaşma düzeylerini ölçmek amacıyla `Ondalık Kesir Başarı Testi'(O.K.B.T) ve `Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği'(M.D.Y.T.Ö) uygulanmıştır. Araştırma 120 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bilgisayar destekli işbirlikli öğrenme (B.D.İ.Ö.) birinci deney grubuna, küme destekli bireyselleştirme tekniği (K.D.B.T.) ikinci deney grubuna ve geleneksel öğretim yöntemi de kontrol grubuna uygulanmıştır. Araştırmada, ?ön test ? son test kontrol gruplu desen? (Kerlinger, 1973) yarı deneysel olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde varyans analizi ve t-testi kullanıldı.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, işbirlikli öğrenme yöntemlerinin öğrencilerin tutumları ve akademik başarıları üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Bilgisayar destekli işbirlikli öğrenme yöntemi, küme destekli bireyselleştirme tekniği ve geleneksel yönteme göre öğrencilerin akademik başarıları ve tutumları üzerinde daha olumlu etkiler bıraktığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The students become effective participant in learning process, is important in terms of learning. On this account, learning enviroment are designed at this direction and the methods are determined. The learning method which students discover the knowledge, ask question, make confront and explanation, set up a bunch with old learnings, use their mental ability is constructivist learning method. Student?s participation of learning process is increases learning yield. One of constructivist method is cooperative learning. Many research show that cooperative learning is useful and effective method in mathematic education. In cooperative learning, students become social at the interaction and they trade their knowledge. Other side the tecnology is developing. To this change education enviroments confronted with computers. Computers which are carry big importance, provide motivations and student?s interests, increase the education?s quality.This graduate thesis aim is, investigate the effects of computer supported collobarotive learning method and team assisted individualization method on fourth grade students? attitudes and achievement.The research is limited with Karşıyaka Zübeyde Hanım elementary school?s forth grade students and 2007-2008 education term. In this research, decimal fraction unit which is hard to student to concretize is selected. There were two tests used. One of is Decimal fraction achievement test and the other is Mathematic lesson Attitude Scale. 120 students were included the research. Computer supported educational method is used on first experimental group, team assited individualization method is used on second experimental group and traditional education is used on control group. In the study, the pattern of preliminary test ? final test with control group is used as semi-experimental. One way ANOVA and t-test is used for analizing the datas.At the end of the research, datas show that computer supported collobarotive learning method is more effective than team assisted individualization method. Team assisted individualization method is more effective than traditional method.The most effective method is computer supported collobarotive learning on students? achievement and attitude.