İnternet'te reklamlar ve e-alışveriş ilişkisi: İnternet kullanıcılarına yönelik bir uygulama
Advertisement on the web and e-shopping relations: An implication towards internet users
- Tez No: 230982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-kullanıcı, e-reklam, e-müşteri, e-alışveriş, E-users, e-advertising, e-customer, e-shopping
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bilgi, iletişim, ticaret ve eğlence platformu olarak nitelendirilen İnternet'in kullanımı son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızlı bir şekilde artmaktadır. Bilişim (bilgi ve iletişim) teknolojilerindeki gelişmeler İnternet'in hem tüketiciler hem de işletmeler tarafından çok çeşitli amaçlarla kullanılmasına olanak sağlamaktadır. İnternet'in iş yaşamına getirdiği en önemli yenililiklerden birisi olan İnternet reklamları (e-reklam); interaktif (karşılıklı etkileşimli), ekonomik, kişiye özel yapısı sayesinde işletmelerin hedef pazarlarına ulaşmada kullandığı en önemli araçlardan birisi haline gelmiştir.İnternet, işletmelere global ölçekte ürün ya da hizmetlerini pazarlama olanağı tanımaktadır. Tüketiciler ise; esnek (günün 24 saati e-alışveriş imkanı), ekonomik ve kolay olması, daha az çaba ve zaman harcanması, daha çok ürün alternatifinin olması ve kolayca karşılaştırma yapılabilmesi vb. sebeplerle İnternet üzerinden alışveriş (e-alışveriş) yapmaktadırlar.Bu çalışmada, temel olarak bilgilendirmek, imaj oluşturmak, ikna etmek ve hatırlatmak amaçları ile yapılan e-reklamların; İnternet kullanıcılarının İnternet'ten yaptıkları alışverişlere (e-alışveriş) etkisi incelenmiştir. Temel amacın yanında, İnternet kullanıcılarının; İnternet kullanım alışkanlıkları ile e-reklamlara ve e-alışverişe ilişkin tutum ve davranışları analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda; yabancı ve Türkçe kaynaklardan faydalanılarak teorik kısım hazırlanmış ve İzmir ilinde 490 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler; güvenilirlik testi, geçerlilik testi, tek örneklem t testi, bağımsız örneklem t testi, ANAVO ve pearson korelasyon testleri kullanılarak analiz edilmiştir.Sonuçlar; ankete katılanların %25,7'sinin e-reklamlardan etkilenerek e-alışveriş yaptığını, e-reklamlardan etkilenerek e-alışveriş yapanların %60,3'ünün erkek, %39,7'sinin bayan olduğunu, e-alışverişte en çok tercih edilen ürün ile hizmetlerin; kitap, dergi, kaset, DVD, elektronik eşya, mekanik araç gereç, online bilet olduğunu, e-alışveriş yapılan bir Web sitede en çok; kredi kartı ve kişisel bilgilerinin gizliliği, e-alışveriş yapılan sitedeki ürün ya da hizmetlerin kalitesi unsurlarına dikkat ettiklerini, e-alışveriş yapmayanların; e-alışverişte ürünü deneme ya da dokunma şansı olmadığından ve İnternet'te kredi kartı bilgilerini vermek istemediklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the usage of Internet which is identified as information, communication, commercial and entertainment platform is increasing dramatically in Turkey as well as in the World. Improvements in information and communication technologies provide both consumers and businesses to use Internet for various goals. Internet advertising (e-advertising) is one of the most important innovations for business life. E-advertising became the most important tool for businesses to reach their target market because of the reason which is interactive, economic and customized structure.Internet gives opportunities to businesses to market their goods or services through scope of global business. Consumers use internet for unique attributes of e-shopping such as flexible (reachable 7/24), economic, easy to use, spend less effort and time, more product or services alternatives and easy comparison between products or services.In this study, basically, the effects of e-advertising towards e-shopping are examined. Besides the basic aim, Internet users? Internet using habits, attitude and behaviors related to e-shopping is analyzed. In this context, theoretical section is prepared by using foreign and Turkish literatures and a survey which includes 490 people is made. Datas of this survey are analyzed by using reliability test, validity test, one sample t-test, independence sample t-test, ANOVA and Pearson Correlation statistical tests.The results of the survey shows that; 25,7% (60,3% male and 39,7% female of this ratio) of all attendances are influenced by e-advertising effects during the e-shopping process. The most preferable product and services in e-shopping are books, magazines, cassettes, DVDs, electronic and mechanic equipments and online tickets. Attendances consider important issues such as security of their credit card and personal information, quality of goods or services. Some of the attendances do not e-shop because of the reasons that they do not have any chance to try or touch the products and also they do not want to give their credit card information on the Internet.