Kadınların cinsel sömürüsü ile mücadelede uluslararası işbiriliği: Kosova örneği
International cooperation in responding to sexual exploitation of women: Kosovo case
- Tez No: 231009
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsan Ticareti, Kadının Cinsel Sömürüsü, Uluslararası İşbirliği, Barışı Koruma Misyonları, Kosova, Human Trafficking, Women?s Sexual Exploitation, International Cooperation, Peace Keeping Missions, Kosovo
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnsan ticaretinin en yoğun görülen şekli olan ve kadınların cinsel sömürüsünü ifade eden kadın ticareti, insanlık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Kadın ticareti günümüzde, küreselleşmenin de etkisiyle organize suç örgütlerine en çok kar getiren suç türlerindendir.Sınır aşan özelliğinden dolayı bu suç türü ile mücadelede uluslararası işbirliği hayati bir öneme sahiptir. Özellikle son yıllarda, uluslararası kuruluşların kadın ticaretini önlemeye yönelik çalışmalarında ciddi artış görülmektedir.1990'lı yılların başında SSCB'nin dağılması, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve ardından dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan etnik karışıklıklar ve çatışmalar, yasal ve yasadışı göçü tetiklemiştir. Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kuruluşlarca sorunlu bölgelere müdahaleler yapılmış ve ardından barışı koruma misyonları oluşturulmuştur.Diğer taraftan, istenmeyen bir gelişme ise, uluslararası kuruluşlarda görev yapan erkek personelin misyonlara yalnız gitmesi ve aldıkları yüksek ücretler, kadın tacirlerinin misyon personelini potansiyel müşteri olarak algılamalarına ve faaliyetlerini bu bölgelerde yoğunlaştırmalarına sebep olmuştur. Bu bölgelerde oluşan kadın ticareti pazarının müşterileri yerel halktan oluşmuş ve uluslararası kuruluşların personeli de kadın ticareti ile mücadelede başarılı olamamışlardır. Bu çalışmada, kadın ticareti konusu esas alınarak BM operasyonlarının etkililiği de sorgulanmaktadır.Etnik karışıklık sonucu 1999 yılında BM misyonu kurulan Kosova, kadınların cinsel amaçlı sömürüsünün yoğun olarak yaşandığı, uzun bir süre devletin ve kanunların olmadığı bir bölge olarak çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Çalışma 1999-2008 yılları arasında Kosova'daki kadın ticareti konusunu incelemektedir. Bu çalışmada bölgede görev yapan uluslararası kuruluşların çalışmaları, aralarındaki işbirliği veya koordinasyon eksikliği gibi konular tüm boyutları ile irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Trafficking in women is the most common type of human trafficking and symbolizes sexual exploitation dating back to as early as human history. Today, trafficking in women is one of the most beneficial types of crime used by organized crime organizations. International cooperation is highly essential for combating with such a transnational crime. In the last few years, international organizations have been focusing, especially, on preventing trafficking of women.Beginning of the 1990s, with the dissolution of the Soviet Union, the fall of the Berlin Wall and the ethnic conflicts and violence in various parts of the world had sparked legal and illegal immigration. With the intervention by the international organizations, such the United Nations (UN), peacekeeping missions were created.As the employees of the international organizations joining to these missions alone away from their families and receiving high salaries are some of the facilitating factors for the women traders to recognize mission personnel as potential customer and to condense their activities on those regions. Local people have become customers for the traders in those regions and the staff of the international organization was unable to successfully combat against trafficking in women. In this study, women trade issue and the effectiveness of the UN missions are analyzed.Kosovo as a region where UN mission was established due to ethnic conflict in 1999, sexual exploitation of women is intensively occurred, and lack of government and legal measures are the main focus of this study. The study examines trafficking in women problem in Kosovo between 1999 and 2008. In this study many aspects of the issues, such as women trafficking in Kosovo and efforts of the international organizations serving in the region, cooperation among them and existence of problems of coordination are analyzed.