Af yasaları ve polis: Ankara asayiş ve terörle mücadele polisinin af algılaması
Forgiveness code of laws and police; the perception of public security and anti terrorism divisions of Ankara city police
- Tez No: 231010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Genel Af, Özel Af, Ceza Hukuku, Polis, Af Yasaları, General Amnesty, Particular Amnesty, Criminal Law, Police, Forgiveness Code of Laws
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Çalışmanın konusu; ceza hukuku içerisinde önemli bir yere sahip olan af kurumu ve bu kurumun yakından ilgilendirdiği aktörlerden polis ile ilgilidir. Ceza hukukunun konusunu oluşturan suçlar ve cezalar olmasaydı, kuşkusuz af kurumunun hiçbir işlevi olmayacak ve dolayısıyla varlığına da ihtiyaç duyulmayacaktı. Çalışmada af kurumunun tanımı, tarihsel gelişimi, çeşitleri, suç ve ceza kavramları ile olan ilişkilerinden bahsedilmiştir. Daha sonra affı incelerken, suç ve cezaların ortaya koyduğu sonuçlara etki etmesi işlevi nedeniyle; suç, ceza, suç ve cezaların amaçları ve işlevleri, ortaya çıkış biçimleri, ceza hukuku, ceza hukukunun amacı ve işlevi, diğer bilim dallarıyla ilişkileri ve tarihsel süreç içerisinde geçirmiş olduğu evreler hakkında bilgiler verilmiştir. Böylece konunun bir bütünlük içerisinde anlaşılması amaçlanmıştır. Çalışmada; ceza hukukunun tarihsel gelişimi içerisinde af kurumuna yüklediği misyon ve Ankara polisinin ülkemizde son dönemde çıkarılan ve geniş yankılar uyandıran bazı af nitelikli kanunların çıkarılma nedenlerine ilişkin bakış açısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Tez çalışmasının amacına ulaşabilmesi için kullanılan araştırma metotları, literatür taraması ve görüşmedir. Tez çalışmasında görüşme yönteminin kullanılmasındaki ana sebep veri kaynağından bilgi alırken, derinlemesine faydalanmanın amaçlanmış olmasıdır.Sorulan sorularda bahsi geçen af nitelikli kanunlardan yararlanan mahkumlar ile görev gereği en fazla muhatap olanlardan olması gerektiğinden hareketle, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde çalışmakta olan personelle görüşülmüştür.Yapılan görüşmeler neticesinde; kişilere karşı işlenen suçlara yönelik olarak çıkarılan af nitelikli kanunlar en fazla siyasi faktörle açıklanmıştır. Devlete karşı işlenen suçlara yönelik olarak çıkarılan af nitelikli kanunlar ise çoğunlukla milli güvenlik ve hukuki faktörler ile açıklanmıştır. Bu tip af kanunlarının terör örgütlerinin dağılım sürecini hızlandırmak ve ifade özgürlüğünü sağlamak için çıkarıldığını beyan eden Ankara polisi, bu şekilde devlet bütünlüğüne yönelik tehdit ve tehlikelerin savuşturulabileceğini ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is about the amnesty, has a significant role in the criminal law and the police, very related actor about the amnesty. If there weren?t crime and penalty, amnesty will be nonfunctional and there will not be a need for amnesty. The definition, history, sorts of the amnesty and the relations among the crime, penalty and amnesty are discussed in the thesis. Secondly, while invesigating the amnesty; such subjects like the crime, penalty, the aim and the function of the crime and penalty, the aim and the function of the criminal law, the relations between the criminal law and the other sciences and the evaluation of the criminal law in the history are mentioned in the study. Therefore, it is aimed that the subject would be understood absolutely. In this study, it is aimed to reveal the mission of the amnesty in the history of the criminal law and the approach of the Ankara city police about the reasons of some amnesty acts of parliament which came into effect recently. To achive the thesis? prupose, literature scanning and interview methods are used. The main reason why the interview method is used is that it is aimed to get the details while getting information.Because of the fact that most of the time Anti Terrorism and the Public Security Divisions? personnel face to the prisoners who benefit from the amnesty acts, they are prefered to interview.As result of the interviews, most of the interviewees think that the amnesty about the crimes which are commited against the people were came into effect for the political pruposes. For the amnesty about the crimes against the government Ankara City Police think that the amnesty acts came into effect for the national security and juridical factors. Furthermore some of the police belive that after the amnesty, terrorist organizations will weaken and the dissolution of the organizations will be accelerated. Secondly, they think that the human rights and latitude of thought are the other reasons for the amnesty. To conclude, most of the interviewees think that amnesty will deflect the threats against the government.