Cinuçen Tanrıkorur taksimleri'nin makamsal ve teknik analizi
An modal and technicall analysis of Çinuçen Tanrikorur?s taksims
- Tez No: 231068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA LEVENDOĞLU ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Makam, Seyir, Taksim, Mode, Motion, and Taksim
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, Türk Müziği'nin önemli icracılarından olan Cinuçen Tanrıkorur'un ud taksimleri, makamsal ve teknik açıdan incelenmiştir. Makamsal açıdan değerlendirildiğinde, alışılagelmiş melodi kalıplarının dışında hareket eden Tanrıkorur'un, Uzzal, Hüzzam, Şevkefza, Şedd-i Sabâ ve Uzzal' dan Şevkefza' ya geçiş taksimi olmak üzere beş taksimi bu çalışmaya örnek olarak seçilmiş ve bu taksimler transpozisyonu, melodik hareketleri, seyir yapıları ve makamsal geçkileri bakımından incelenmiştir. Makamsal çözümlemesi yapılan bu taksimler daha sonra udu kullanım tekniği bakımından klavye üzerindeki pozisyonları, sık tercih edilen süsleme tekniklerini ve sağ- sol el tekniklerini içeren bir anlayışla açıklanmıştır. Analizler doğrultusunda çıkan sonuçlarda Tanrıkorur'un taksimlerinde daha ziyade, kız ney ve müstahzen akordunu kullandığı, melodilerinde kalıplaşmış ezgi yapılarını tercih etmediği, geleneksel seyir anlayışı çerçevesinde özgün melodiler ürettiği, kapalı ve ileri pozisyonları tercih ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, ud taksims of Cinuçen Tanrıkorur, one of the most important performers in Turkish music, are analysed in terms of modal and technical aspects. Analysed from modal perspective, Tanrıkorur?s, who plays out of routine melody patterns, five taksims, namely Hicaz, Hüzzam, Şevkefza, Şedd-i saba and from Hicaz to Şevkefza, are selected as samples for this study, and these taksims are studied in terms of their transpositions, melodical movements, motional structures, and modal transitions. Afterwards, these taksims whose modal analysis has been completed are explained in a way which includes positions on keyboard, frequently followed figuration, and left-right hand techniques in terms of usage technique in the instrument Ud. As a result of the analysis, it is seen that in his taksims, Tanrıkorur rather prefers transposed frets, frequently uses Müstahzen tonic chord, produces unique melodies around traditional motion perspective, chooses close and high positions, and avoids using stereotyped.tunal structures.