Pervâne Beg Nazîre Mecmuası (230a-260b)(inceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
The Mecmua of Nazires of Pervane b. Abdullah Beg (230a-260b
  1. Tez No: 231067
  2. Yazar: RAMAZAN DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Nazire mecmuası, Pervane Bey, Mecmua, Mecmua of Nazires, Pervane Beg
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Pervâne b. Abdullah'ın 1560'ta tertip ettiği, 627 varaktan oluşan bu mecmuada 525 şairin 7360 naziresi vardır. Mecmûatü'n-Nezâir'in tek nüshası Topkapı Sarayı Bağdat Köşkü Kütüphanesi'nde B.406 numaraya kayıtlıdır. Edebiyatımızın en önemli kaynaklarından biri olan bu eser Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmuştur.Bu çalışmamızda, 230a-260b varakları arasındaki gazeller ve bunlara yazılan nazirelerin transkripsiyonlu metnini hazırladık. Ele alınan varaklarda 42 tanzir edilen gazel, bunlara yazılan 308 nazire ve nazireler arasına konmuş 42 adet gazel bulunmaktadır. Çalışmada toplam 392 şiir yer almaktadır. Bu şiirler 157 şaire aittir (şairlerden ikisinin adı bilinmemektedir). Bunlar arasında sultanlar ve şehzadeler de bulunmaktadır. Sultanlar içinde II. Bayezid (Adlî), Kanûnî Sultan Süleyman (Muhibbî) ve Sultan I. Selim (Selîmî); şehzadeler arasında Şehzâde Bayezid (Şâhî), Şehzâde Korkud (Harîmî) ve Cem Sultan yer almaktadır.Metin oluşturulurken divanlarına ulaşabildiğimiz şairlerin şiirleri ile eserdeki şiirler karşılaştırılmış ve farklar dipnotlarda belirtilmiştir. Mecmuada bulunmayıp divanlarda bulunan beyitler metne dâhil edilmiş ve yine dipnotlarda belirtilmiştir. Ayrıca çalışmamızın sonuna sözlük ile metnin tıpkıbasımı eklenmiştir.Üzerinde çalıştığımız eser yazıldığı dönemin sosyal ve kültürel yaşamı hakkında bize önemli ipuçları vermektedir.Metinde şiiri bulunan birçok şairin divanı olmakla birlikte bir kısmının divanı ya da divançesi yoktur.
Özet (Çeviri)
In this mecmua there are 7360 nazires of 525 poets that consists of 627 varaks arranged by Pervane bin Abdullah in 1560.The only copy of Mecmuatün-Nezair is registered to number B.406 in Topkapı Palace Bağdat Pavilion?s Library. This work which is the most important source of our literature was presented to Kanuni Sultan Süleyman.In our work, we prepared Gazels between 230a-260b varaks and the text of nazires with transcriptions written to gazels. In these varaks there are 42 tanzir gazels, sand that has written 308 nazires and 42 gazels that was put between nazires. There are 392 poems in the work. These poems belong to 157 poets.(two poems isn?t known who belongs to)Among these there are sultans and sultan?s sons. Sultans(II. Bayezid, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan I.Selim)Sultan?s sons(Şehzade Bayezid, Şehzade Korkud and Cem Sultan)When the text is performing the poet?s poem who we reached and the text?s poem is compared and differents are stated in footnote. The verses that are found in divan and not found in the in the mecmua are inserted to the text and it is again stated in footnote. Also dictionary and the same text is added.This work that we are working on it is giving to us important clue about social and cultural life of the term.In the text there are divan of many poets who have poem but many of them haven?t divan or divançe.