Aquinoslu Thomas'a göre kötülük problemi
The problem of evil according to Thomas Aquinas
- Tez No: 231087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kötülük, Orijinal Günah, İrade, İnsanın Özgürlüğü, Varlık, Evil, Orginal Sin, Will, Human Freedom, Existance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dünyada kötülüğün bulunması ve her şeyi yaratan mükemmel bir Tanrı'nın varlığı bir çelişki olarak görünmektedir. Fakat, Aquinoslu Thomas'a göre, bu ikisi arasında herhangi bir çelişki söz konusu değildir. Çünkü ona göre, böyle bir Tanrı her şeyi iyi olarak yaratmıştır. Yani, kötülük aynı şekilde iyilik gibi bir ?varlık?a sahip değildir. Kötülük ancak iyiliğin eksikliğinden meydana gelmektedirThomas kötülüğü, fizikî ve ahlakî kötülük olmak üzere ikiye ayırır. Ona göre, fizikî kötülük Âdem'in işlemiş olduğu orijinal günahın sonucudur. Ahlakî kötülüklerin sebebi ise insanların yaşamları boyunca yapmış oldukları kötü eylemlerdir.İnsan aklını ve iradesini Tanrı'nın emir ve istekleri doğrultusunda kullanırsa kötülüklerden korunabilir. Tanrı'nın emirleri doğrultusunda hareket etmeyen insan, şehvanî tutku ve arzularının esiri olarak kötü eylemlere yönelir.Böylece Aquinoslu Thomas, Tanrı'yı hiç işin içine katmaksızın kötülükle ilgili her türlü sorumluluğu insana atfetmek suretiyle kötülük problemini çözmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
It seems that the existance of a perfect Creator and that of evil in the world are contradictory. But, according to Thomas Aquinas there is no contradiction between them. For the perferct Creator has created everything good. As to evil, it has no ?existence? as good does. It only consists of a deficiency in good.Thomas Aquinas examines evil under two categories: Physical evil and moral evil. According to him, physical evil is a result of the original sin commited by Adam; moral evil comes to existence as a result of sinful deed done by human beings.According to Thomas Aquinas a human being can protect himself from evils if he uses his intellect and his will in accordance with God?s will and decrees. İf he does not use them in accordance with His will and decrees, he becomes a captive of his conspicious soul and easily commits evils.Thus, Thomas Aquinas solves the problem of evil by placing God out of the problem and ascribing all kinds of responsibility to human beings.